Erhverv

Storstilet nabokonflikt får rigmand til at flyve 4.000 kvæg ind

Qatar Airways skal stå for at fragte 4.000 kvæg fra USA og Australien til Qatar.

Pladsen bliver formentlig trang på Qatar Airways, når flyselskabet skal fragte 4.000 kvæg til Qatar. Foto: Carsten Andreasen Foto: Carsten Andreasen

Ordsproget "nød lærer nøgen kvinde at spinde" er efterhånden en udtrådt kliché. Så hvorfor ikke skrive den om? Eksempelvis til: "Nød lærer forretningsmand fra Doha at flyve 4.000 Holstein Friesian-kvæg til Qatar".

Det er nemlig lige nøjagtig, hvad den qatarske forretningsmand Moutaz Al Khayyat har tænkt sig at gøre som et modtræk til, at nabolandet Saudi-Arabien har klippet forsyningskæden af mejeriprodukter til Qatar midtover. Det skriver Blooomberg.

Qatar bliver af sine naboer beskyldt for at støtte islamiske militante, og derfor ønsker man ikke at samarbejde med landet, der er verdens rigeste pr. indbygger. Men Moutaz Al Khayyat, der er formand i selskabet Power International Holding, vil altså have sine mælkeprodukter. I hvert fald øjner han en god forretning.

Det kræver dog lidt at få 4.000 kvæg fragtet til den flade, golde nation med de mange sandstorme ved Den Persiske Golf. Med deres 590 kilo er det lidt af nogle basser, der skal om bord på flyene fra Australien og USA, hvor dyrene er købt.

Men Qatar Airways kan tilsyneladende klare opgaven, og flyselskabet regner med at kunne finde plads til drøvtyggerne på 60 fly. Knap 67 kvæg i hver, svarende til 39,5 ton kvæg.

»Det er tid til at arbejde for Qatar,« udtalte Moutaz Al Khayyat, der regner med at kunne dække en tredjedel af Qatars mælkebehov med sine nyindkøbte køer.

Konflikten mellem Qatar og nabolandene eskalerede i forrige uge, da Saudi-Arabien brød de diplomatiske forbindelser til Qatar. De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain, Yemen og den libyske regering i Benghazi er siden fulgt i hælene, og det har tvunget Qatar til at tænke i nødløsninger.

Det er ikke kun naboerne, der har beskyldt Qatar for at finansiere terrorisme. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har på et pressemøde fremlagt lignende anklager.

Moutaz Al Khayyat forventer at have mælkeproduktionen i gang ved udgangen af måneden. Og skulle man få lyst til at lade sig inspirere af forretningsmanden, er det måske værd at vide, at fragtprisen alene løber op i nærheden af 53 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også