Serier
0

Tidligere Ewii-bestyrelsesmedlem står frem: Formanden er dybt involveret i el-kongens fejlslagne beslutninger

Adm. direktør Knud Steen Larsen og formand Steen Dahlstrøm har kørt et tæt parløb omkring investeringer, som har kostet Ewii dyrt, lyder det fra et tidligere bestyrelsesmedlem.

El-kongens fald
Tidl. bestyrelsesmedlem i Ewii Jens Pilgaard mener, at det er tid til en ny formand i forsyningsselskabet. Foto: Michael Drost-Hansen

Bestyrelsesformanden i energikoncernen Ewii, Steen Dahlstrøm, har i mere end 10 år kørt et så tæt parløb med selskabets afskedigede direktør, at han bærer et betydeligt ansvar for en række investeringer, som er slået fejl. Sådan lyder det fra tidl. bestyrelsesmedlem Jens Pilgaard, som nu står frem og fortæller, hvordan der i Ewii er truffet beslutninger, som har kostet el-, vand- og varmekunderne i Trekantsområdet en formue.

Jens Pilgaard, der arbejder som virksomhedskonsulent og sad i bestyrelsen i Ewii indtil 2014, indkaldte efter eget udsagn til flere ekstraordinære bestyrelsesmøder for at stoppe investeringerne, som han mente var fejlsatsninger. Det drejede sig bl.a. om satsningen på en trehjulet elscooter, brændselsceller, telemedicin og et solcelleeventyr i Afrika - projekter, som har kostet Ewii et trecifret millionbeløb, fordi ingen af dem er blevet kommercielle succeser.

»Havde vi stoppet disse vanvittige projekter, var Ewiis egenkapital over en mia. kr. større i dag,« siger han og tilføjer, at pengene i stedet kunne være brugt til at sænke prisen på el, vand og varme.

Jens Pilggards opråb vandt langtfra gehør i bestyrelseslokalet, hvor forhenværende adm. direktør Knud Steen Larsen og bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm ifølge Pilgaard kørte deres eget show.

Ewii
  • Ewii er et jysk forsyningsselskab med hovedsæde i Kolding og størstedelen af sin forretning i Trekantområdet.
  • Det er en selvejende institution, hvis øverste myndighed er et repræsentantskab på 120 personer, der vælges blandt borgerne i fire jyske og en fynsk kommune: Kolding, Vejen, Fredericia, Vejle og Middelbart. Repræsentantskabet vælger en bestyrelse på 15 mand.
  • Selskabet, der tidligere hed Trefor, er hovedsageligt et monopol, som leverer el, vand og varme.
  • Derudover har selskabet forsøgt sig på det kommercielle marked, hvor der under adm. direktør Knud Steen Larsen er tabt et trecifret millionbeløb på alt fra udviklingen af en trehjulet elscooter til brændselsceller, lys i Afrika og telemedicin.
  • Selskabet omsatte for 1,36 mia. kr. i 2016, havde en egenkapital på 4,7 mia. kr. og fik kun akkurat et plus, fordi man opskrev værdien af fibernettet, der i årevis har martret resultatet.
  • Modsat eksempelvis børsnoterede selskaber i samme størrelsesorden er der ingen professionelle bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelse og repræsentantskab er i høj grad privatpersoner og lokalpolitikere.
  • Tirsdag d. 13. juni meddelte bestyrelsen, at Knud Steen Larsen fratræder med øjeblikkelig virkning.

»Det farede hen over hovedet på direktør og formand, som bortforklarede og sagde, at nu kommer overskuddet snart. Det var formandsskabets store mantra, men det har vi hørt de sidste 8-10 år,« siger Jens Pilgaard.

Duoens parløb indebar bl.a., at de ifølge Pilgaard holdt formøder og afstemte alle store beslutninger, inden de blev præsenteret for resten af bestyrelsen – heriblandt virksomhedsopkøb langt væk fra kerneforretningen.

Resten af bestyrelsen, der som i dag bestod af politikere, privatpersoner og medarbejdervalgte repræsentanter, havde ringe indsigt.

»Det betød, at når alle store beslutninger var klappet af mellem Steen Dahlstrøm og Knud Steen Larsen, så var det forholdsvis nemt for Dahlstrøm at køre det igennem over for de 15 andre bestyrelsesmedlemmer,« siger Jens Pilgaard.

To kilder med indsigt i Ewiis bestyrelsesarbejde, der ikke ønsker at have deres navne frem, bekræfter uafhængigt af hinanden Pilgaards udlægning. De fortæller samtidig, at kritiske røster i bestyrelsen risikerede at blive overfuset af adm. direktør og formand.

Professor i ledelse og strategi på CBS, Flemming Poulfelt, mener, at det er helt galt at drive en virksomhed på den måde, som Jens Pilgaard beskriver.

»Hvis man klapper alt af mellem direktøren og bestyrelsesformanden, så er der jo nærmest ingen grund til, at man har en bestyrelse. Bestyrelsen skal skabe diversitet og bredde i diskussionerne og ikke bare tage imod det, som direktøren eller bestyrelsesformanden siger,« siger han.

Han mener, at bestyrelsen bør tage sin rolle op til overvejelse og samtidig se på, om der skal nye folk ind på direktionsgangen.

Her er Jens Christian Sørensen, der har været økonomidirektør siden 2007, blevet konstitueret som adm. direktør efter afskeden med Knud Steen Larsen tirsdag.

»Måske skal der nye kræfter til i driftsselskabet, og måske skal man også overveje en dobbeltudskiftning, så man også finder en ny bestyrelsesformand,« siger Flemming Poulfelt.

Bestyrelsesformand og borgmester i Middelfart, Steen Dahlstrøm, afviser beskyldningerne om, at han skulle have kørt et tæt parløb med Knud Steen Larsen uden om den øvrige bestyrelse.

»Vi har i bestyrelsen stort set været enige i 15 år. Så har der været sejre og succeser, og så er der også ind imellem, når man driver forretning, tab,« siger Dahlstrøm, som afviser, at beslutningerne var klappet af på forhånd.

Jens Pilgaard forsøgte som nyvalgt bestyrelsesmedlem at erobre formandsposten i 2011, hvor han fik omkring en tredjedel af repræsentantskabets stemmer, hvilket ikke var nok til at slå Dahlstrøm af tronen.

Han aftjente sine fire år i bestyrelsen, men stillede efterfølgende ikke op til hverken repræsentantskab eller bestyrelse.

»Jeg opgav simpelthen. Det gør man, når man ikke kommer nogen vegne,« siger Pilgaard, der i dag bor i både Fredericia og Dubai.

Alene i de seneste ti år har Ewii tabt mere end 700 mio. kr. på fiberbredbånd, og dertil kommer trecifrede milliontab på udviklingsprojekter.

Ifølge repræsentantskabsmedlem Holger Bigum, der har arbejdet som statsautoriseret revisor men i dag er pensioneret, kostede de eksisterende kommercielle aktiviteter Ewii 117 mio. kr. i 2016, når der korrigeres for op- og nedskrivninger. Det er på trods af, at der var budgetteret med et overskud.

»Det viser sig nu, at alle mine betragtninger har været rigtige. Det har været håbløse projekter, og man er bare fortsat med at tabe hundredvis af millioner,« siger Jens Pilgaard.

De aktiviteter, der har tjent penge hjem til energikoncernen, har hovedsageligt været Ewiis gamle forsyningsmonopoler i Trekantsområdet samt den opsparede formue, der er investeret i værdipapirer.

Jens Pilgaard opfordrer direkte repræsentantskabet, der er den selvejende virksomheds øverste myndighed, til at tage et opgør med formanden.

»Jeg mener, at repræsentantskabet bør indkalde til et ekstraordinært møde og give Steen Dahlstrøm et mistillidsvotum, vælge en ny formand og få lagt en ny strategi, hvor man går tilbage til vand, varme og el. Det er man faktisk dygtig til. Men der er ikke meget sjov ved det, for så behøver man ikke store sponsorater,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også