Erhverv

De små og mellemstore virksomheder ryster krisen af sig

2016 blev året, hvor de mindre og mellemstore danske virksomheder omsider vinkede endegyldigt farvel til krisen. Og selv om forventningerne til 2017 er lidt konservative, forventes det, at de gode takter varer ved.

Lasertryk.dk mærkede finanskrisen i 2008 et halvt år før alle andre - nu er der igen meget at lave. Her ses Anders Grønborg, adm. direktør for Lasertryk (tv) og kompagnonen Esben Mols Kabell (th). Foto: LaserTryk

Den store underskov af mindre og mellemstore virksomheder er kommet i topform efter en række mere magre år. 2016 kan for alvor karakteriseres som året, hvor de små og mellemstore kom op i gear. Det viser SMV Barometret fra BDO, der har indsamlet data fra næsten 20.000 virksomheder og spurgt mere end 2000 små og mellemstore virksomheder om deres syn på fremtiden.

SMV'erne har over en bred kam formået at øge både omsætning og overskud, således at omsætningen i gennemsnit er steget 5,5 pct. i forhold til 2015, mens bundlinjen har det endnu bedre og er steget 8,5 pct.

»2016 blev et rigtig godt år efter flere mindre prangende år. Der var fremgang på alle fronter, og det bekræfter klart, at den fremgang de store virksomheder har haft nu er nået ned til SMV'erne, der altid halter efter de store,« siger Henning Boye, chefkonsulent i BDO.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, kalder også 2016 for vendepunktet for både SMV'erne og dansk økonomi, der endegyldigt vendte ryggen til reminiscenserne af finanskrisen.

»Der er ingen tvivl om, at 2016 var det år, der begyndte at ligne et opsving uden at det var prangende. Det var her, at vi kom ud af de sidste rester af krisen, og SMV'erne har haft det svært, og det var måske der, det gjorde mest ondt. Nu kan man sige, at de generelt set ikke er i krise længere,« lyder det.

Tendensen bekræftes af trykkerivirksomheden Lasertryk.dk, hvor koncerndirektør Esben Mols Kabell virkelig kan mærke, at der er gang i efterspørgslen efter markedsføringsmateriale, som er et temmelig konjunkturfølsomt produkt.

»Vi kunne registrere finanskrisen i 2008 et halvt år forinden, da vi pludselig fik meget mindre at lave uden at forstå hvorfor. Det kunne vi så et halvt år senere. Nu kan vi sige, at vi dæleme har haft travlt det seneste halve år. Det er klart vores fornemmelse, at der bliver set positivt på tingene ude hos vores kunderne, og den optimisme smitter af på os,« siger han.

Hos DI kan vicedirektør Kent Damsgaard også genkende den gryende optimisme i det store lag af mindre og mellemstore virksomheder. Og det er vigtigt at få SMV'erne med for at få et bredt funderet opsving, siger han, og råder nu SMV'erne til at komme gang med investeringerne i den teknologiske fremtid, hvor mange SMV'ere halter efter.

»Hvis 2016 blev året, hvor de for alvor kom med på den økonomiske performance, skal 2017 være året, hvor de investerer for at komme med digitaliseringen. Her er SMV'erne meget fragmenteret. Nogle er helt opdateret, men andre sakker langt bagud,« siger han.

Læs også