Serier

Sven udbetalte milliarder fra Skat, mens han selv blev jagtet af myndighederne i sag om skatteunddragelse

Skat lod medarbejder håndtere milliardudbetalinger, samtidig med at han selv havde en alvorlig sag om skatteunddragelse.

Skattesvindel for milliarder
38 procent af danske og udenlandske selskaber betaler skat i Danmark, hvilket er to procent flere end 2012 Foto: Stine Bidstrup

Den sigtede og nu tidligere skattemedarbejder i sagen om milliardsvindel med udbytteskat blev selv undersøgt og dømt for at have unddraget Skat betydelige beløb.

Alligevel lod Skat ham fortsætte med at udbetale milliarder i udbytteskat til det, der i dag menes at være udenlandske svindlere.

Det skriver DR på baggrund af retsdokumenter fra sagen.

Ifølge mediet blev medarbejderen, der sidste år stod anonymt frem i en dokumentar som Sven, undersøgt af bagmandspolitiet allerede i 2011, fordi han havde modtaget mistænkelige pengeoverførsler for samlet omkring 2 mio. kr. til sin konto.

Skattesagen blev senere behandlet i både Skatteankenævnet og Landsskatteretten, der ifølge DR begge nåede frem til, at Sven havde handlet groft uagtsomt, og han blev pålagt at betale skat af pengene.

Sideløbende fortsatte han sit arbejde i Skat, hvor han behandlede anmodninger om refusion af udbytteskat fra udenlandske aktionærer i danske selskaber.

I årene 2012-2015 steg refusionerne voldsomt, men først i sommeren 2015 gik det op for Skat, at noget var helt galt, og siden er myndighederne kommet frem til, at statskassen er blevet lænset af 12,3 mia. kr. på grund af uretmæssige tilbagebetalinger.

I denne sag er den hovedmistænkte den britiske forretningsmand, Sanjay Shah, der lever uden for myndighedernes rækkevidde i Dubai, hvor han giver den som superrig filantrop.

Sven blev tidligt sigtet for medvirken i sagen, men i sidste måned blev han anholdt og varetægtsfængslet i en relateret sag, hvor en udlandsdansker med bopæl i USA uretmæssigt har fået refunderet udbytteskat for godt 37 mio. kr.

Sven er sigtet for medvirken, fordi han tilsyneladende har modtaget samlet 1,7 mio. kr. fra udlandsdanskeren, ligesom han er sigtet for skattesvig, da han aldrig opgav pengeoverførslerne til Skat.

Ifølge DR er det den samme udlandsdansker, der overførte de 2 mio. kr., som udløste skattesagen mod Sven i 2011. De penge skal være overført i perioden 2006-2010.

Læs også