Erhverv

Happy Helper får millionlån af Vækstfonden

Den nye kapital skal bruges på at udbrede det omstridte rengøringsfirma til hele landet.

De tre stiftere af rengøringsservicen Happy Helper, Jesper Brok-Jørgensen, Dennis Forchhammer og Adam Sebastian Sheikh Hjorth, har store ambitioner. Nu har de fået et vækstlån af staten. PR-foto

På et år har mere end 9.000 danske familier allerede fået gjort rent af de 2.300 aktive hjælpere i rengøringsfirmaet Happy Helper.

Men nu skal endnu flere danskere gør brug af servicen, og derfor har statens finansieringsfond, Vækstfonden, givet et vækstlån på 3,5 mio. kr. til Happy Helper, der i forvejen har fået millioner fra andre investorer.

Happy Helper
  • Happy Helper blev stiftet i 2015 af Adam Sebastian Sheikh Hjorth, Dennis Forchhammer og Jesper Brok-Jørgensen, men firmaet kom først for alvor i gang i foråret 2016
  • Knap 400 personer var i november tilmeldt som hjælpere i Happy Helper, hvoraf størstedelen var studerende. Mange tusinde danske husstande har fået gjort rent gennem Happy Helper
  • Happy Helper begyndte som en service i København, men er nu udbredt til en række byer rundt om i landet
  • En hjælper på Happy Helper bestemmer selv sin timeløn, men minimumstaksten er 120 kr. Happy Helper tjener sine penge ved, at kunder betaler et gebyr oveni prisen for rengøringen
  • Man kan få håndværkerfradrag for rengøringen fra Happy Helper

Pengene fra Vækstfonden skal bruges på at udbrede Happy Helper, der allerede nu findes i landets største byer og kan bruges af halvdelen af den danske befolkning.

»Drømmen er, at det skal kunne lade sig gøre at bruge vores platform selv i den fjerneste afkrog af landet. Alle danskere skal have mulighed for at bruge vores service, og pengene fra Vækstfonden gør det muligt for os at nå endnu længere ud,« siger Dennis Forchhammer, partner og direktør i Happy Helper, til Finans.

Han fortæller, at Happy Helper helt konkret nu går ind i Trekantsområdet.

»Vi bliver også tit spurgt, om Happy Helper skal til udlandet. Men det venter vi lidt med. Først vil vi vinde hele Danmark,« siger Dennis Forchhammer.

Årsagen til, at Vækstfonden har ydet et lån til Happy Helper, er deleøkonomiens store potentiale. Det fortæller Signe Marcussen, erhvervskundechef i Vækstfonden.

»Happy Helper har et godt team, et koncept med stor efterspørgsel og en solid plan for udviklingen af forretningen. Netop den type af virksomheder yder vi meget gerne et Vækstlån til, så de kan accelerere deres vækst,« siger hun i en pressemeddelelse.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har også rosende ord til overs for rengøringsfirmaet, som han har besøgt forud for beslutningen om at yde et vækstlån.

»Det var et meget inspirerende besøg hos Happy Helper. I regeringen vil vi gerne omfavne deleøkonomien og skabe gode rammer for deleøkonomiske virksomheder, så vi kan fremme den innovation og nytænkning, deleøkonomiske virksomheder som Happy Helper kan bringe ind på markedet,« siger han i pressemeddelelsen.

I sin korte levetid har Happy Helper været genstand for stor vækst i kundegrundlaget og masser af omtale i både positiv og negativ retning.

Især er Happy Helper blevet kritiseret for at underbyde markedet for privat rengøring ved at benytte sig af uorganiseret arbejdskraft i form af primært studerende, der gerne vil have en ekstraindtægt ved siden af SU'en.

De er ansat i Happy Helper, men i princippet selvstændigt erhvervsdrivende. De fastsætter selv deres timeløn, der dog mindst skal være på 120 kr. Happy Helper lægger et gebyr oveni, som gør, at mindsteprisen for kunder, der booker rengøring, bliver 132 kr. i timen.

Hjælperne får ikke feriepenge, kørsel og pension betalt af Happy Helper, ligesom de selv skal indberette indkomst og betale skat af den, da Happy Helper ikke er arbejdsgiver, men blot fungerer som en platform mellem hjælper og kunde.

For et par måneder siden kunne Happy Helper så præsentere sit første årsregnskab, som bød på et underskud på lidt over 200.000 kr.

Hvad regnskabet også afslørede, var at Happy Helper ved regnskabsårets afslutning den 31. august 2016 havde tabt hele sin selskabskapital, og at Happy Helper afleverede sit regnskab for sent i forhold til Erhvervsstyrelsens regler, hvilket førte til en kritik fra regnskabets uafhængige revisor.

I november fik Happy Helper dog tilført ny kapital på 2,8 mio. kr. fra Enø-familien med den tidligere Pandora-designer Lisbeth Enø i spidsen. Det gav Happy Helper de fornødne midler til at fortsætte driften.

Adam Sebastian Sheikh Hjort, medstifter af Happy Helper, forklarede dog i marts til Finans, at den tabte selskabskapital var helt forventet, for »sådan er det i begyndelsen med de fleste tech-startups«.

Happy Helper har fået 7,5 mio. kr. i kapitaltilførsler det seneste år.

BRANCHENYT
Læs også