Erhverv
BREAKING

Vestas-topchef: Vi skal tilbyde mere end vindmøller for at holde os foran

Hvis Vestas fortsat skal have førertrøjen på i vindmøllemarkedet, så skal der kigges bredere end på bare produktion og salg af selve møllerne.

Foto: Lars Krabbe

Torsdag præsenterer selskabet tre opgraderede vindmøller, der skal øge energiproduktionen fra den enkelte mølle og sænke prisen på vindenergi for kunderne. Men Vestas-ledelsen har et brede syn på branchen.

- Vi har opdateret vores vision til at være en global leder inden for vedvarende energiløsninger, siger Anders Runevad, Vestas' topchef, ved lanceringen af de nye møller.

Vestas er i dag den største vindmølleproducent i verden med en markedsandel på 16-17 pct., men skal kunderne fortsætte med at gå til Aarhus-selskabet, skal der andre tilbud til.

- Vindmøller er stadig vores kerne, men som branchen modnes, ser vi et behov for at have både et engagement i vind, men også at sikre at vi bruger alle teknologierne i hele elsystemet for at integrere vindmøllerne, forbedre stabiliteten og for at interagere med alle de forskellige former for elproduktion og –opbevaring, som vi tror er på vej, siger direktøren.

Eksternt har Vestas især været sat i forbindelse med løsninger på batterisiden, som kan fungere som mellemled mellem store vindmøllefarme og elnettet, så svingende vindhastigheder ikke giver for store chok i resten af systemet. Det er også et fokusområde, erkender Anders Runevad.

- På den lange bane ser vi helt klart muligheder inden for opbevaringssystemer sammen med vind, og de løsninger kan hjælpe os med at nedbringe prisen på vindenergi, så det hele hænger sammen, pointerer topchefen.

Hovedmålet for Vestas er nemlig fortsat at bringe prisen på vindenergi, den såkaldte LCOE (levelized cost of energy, red.), så langt ned som muligt, så vindmøller bliver den mest attraktive investering.

Andre mulige områder er systemer inden for strømstyring i elnettet samt tættere arbejde mellem eksempelvis sol- og vindenergikilder i hybride systemer, nævner Anders Runevad.

Fra Vestas' egen side kan selskabet bidrage med fremskridt inden for optimering af produktionen og bedre vedligeholdelse af de eksisterende vindmøller samt udnyttelse af de store mængder data, selskabet ligger inde med fra 10.000-vis af møller verden over.

BRANCHENYT
Læs også