Erhverv

Prisen på danske skind dykker på global auktion

De danske pelsavlere har netop nu udbudt 8,3 mio. minkskind til salg over for den internationale branche. Priserne ser ud til at falde med 7-8 pct.

Der er fuld fart på opkøberne, når millioner af minkskind sættes under hammeren hos Kopenhagen Fur i Glostrup. Foto: Stine Bidstrup

Markedet aftager alle de danske råvarer, som kommer under hammeren, men priserne falder med 7-8 pct. i forhold til den senste auktion.

Sådan lyder status efter to handelsdage i verdens største auktionshus af sin art, Kopenhagen Fur, som netop nu har juni-auktion med et udbud på 8,3 mio. minkskind. Aktionen, der slutter lørdag, har de første dage givet et fald sammenlignet med den seneste auktion i april.

Kopenhagen Fur tolker selv salget de seneste dage som udtryk for, at en usikkerhed fortsat præger den globale pelsbranchen.

Eksporten
  • Der er omkring 1.450 minkavlere i Danmark.
  • De producerer årligt cirka 18 mio. minkskind og tegner sig dermed for omkring 32 pct. af den globale produktion.
  • De danske minkavlere ejer Kopenhagen Fur, som er verdens største auktionshus for minkskind.
  • Den danske eksport af minkskind har i perioder haft en værdi af over 10 mia. kr., men faldt i 2016 til 6,3 mia. kr.
  • Minkskind tegner sig for omkring 30 pct. af Danmarks eksport til Kina / Hongkong.
  • 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark

»Kunderne vil gerne have vores varer, så der er god købelyst i auktionssalen. Men samtidig er der en nervøsitet for, at der fortsat er for mange usolgte færdigvarer i detailleddet. Det afspejler sig i prisniveauet, men skindene bliver solgt,« udtaler Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Furs bestyrelse, fredag på auktionshusets egen nyhedside.

Udviklingen i prisen på minksskind er afgørende for udviklinge hos de små 1.500 danske pelsavlere. Og især efter et 2016, som - ifølge hvad Finans tidligere har beskrevet - betød, at værdien af den danske minkeksport det år dykkede helt ned til 6,3 mia. kr.

I 2013, da markedet var på toppen, udgjorde værdien af den danske minkeksport hele 13,3 mia. kr., og der er tale om den i særklasse største varegruppe i Danmarks eksport til Kina og Hongkong.

I februar udtalte de danske avleres formand Tage Pedersen, at han forventende prisstigninger i år drevet af et voldsomt fald i den globale produktion af minkskind kombineret med en stigende efterspørgsel.

»I en årrække har det været Kina, der skulle trække hele eksporten. Nu er der et stærkt stigende salg til både Rusland, Sydkorea, EU og USA. I Europa og USA drives væksten af et stigende forbrug af pels i modeindustrien. Væksten i Rusland skyldes, at de stigende oliepriser styrker landets økonomi og får købekraften til at vokse,« forklarede Tage Pedersen i vinter og ved sæsonens første auktion til Finans.

BRANCHENYT
Læs også