Apple bygger endnu et datacenter i Danmark - pris på over 6 mia. kr.

It-giganten Apple er klar med endnu en kæmpeinvestering i Danmark.

De to datacentre i Danmark skal køre Apples internettjenester som musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri for virksomhedens europæiske brugere. Foto: Eric Risberg.

Apple udvider sine aktiviteter i Danmark og vil bygge et nyt datacenter lige udenfor Aabenraa.

Den amerikanske it-gigant er allerede ved at bygge et andet datacenter i Viborg, og nummer to i Aabenraa kan potentielt blive endnu større.

Foreløbig vil de to datacentre dog ligne hinanden i størrelse, energiforbrug og udformning.

Hvad er et datacenter?
  • Et datacenter kan lettest beskrives som et serverrum i meget stort format.
  • Det indeholder en virksomheds eller en myndigheds servere, som holder gang i produktion, salg eller forskellige platforme som eksempelvis Apples iTunes store.
  • Datacentre kræver store mængder strøm, nødstrømsanlæg samt stor ventilation og køling, da servere risikerer at blive overophedede.
  • I takt med at brugen af internettet og virksomheders tjenester stiger, er der i højere grad brug for mere serverplads og dermed datacentre.
  • Når Apple, Facebook og muligvis Google har set sig varme på Danmark, skyldes det blandt andet, at vi har Europas højeste forsyningssikkerhed.
  • Desuden er der grøn energi, god plads, et smidigt offentligt system og et køligt klima.
  • Facebook ventes at have et datacenter klar i Odense i 2020, og Apple har et på vej i Viborg - og nu i Aabenraa.
  • Google har brugt 65 millioner kroner på at købe grunde i Fredericia. Der er ingen planer med grundene på nuværende tidspunkt, men it-giganten vil sikre, at den kan bygge flere datacentre i Europa.
Kilde: Datacenter Industrien.
Første fase af byggeriet i Aabenraa ventes færdig i 2019 til en samlet pris på omkring seks milliarder kroner.

Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 procent vedvarende energi. Byggeriet ventes at skabe cirka 300 job og omtrent 50-100 beskæftigede, når datacenteret er i fuld drift.

- Vi er glade for at kunne udvide vores datacenter-drift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi. Det planlagte center i Aabenraa vil, som alle vores datacentre, køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter, som vi skaber, skriver Erik Stannow, nordisk chef for Apple, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

De to datacentre i Danmark skal køre Apples internettjenester som musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri for virksomhedens europæiske brugere.

Der er ikke behov for yderligere generatorer, da også centeret i Aabenraa kommer til at ligge ved en transformatorstation.

Centeret skal ligge lige ved siden af højspændingsstationen Kassø, som er garant for stor strømforsyningssikkerhed.

Netop forsyningssikkerheden er en af hovedgrundene til, at Apple vælger at placere to datacentre i Danmark.

Læs også