Flere udlændinge i byggeriet slår sig ned i Danmark
Antallet af udenlandske bygningsarbejdere, der bliver boende i Danmark, er steget med 50 pct. på tre år. Stemningen og synet på udlændinge er blevet bedre, mener Dansk Byggeri, men der er plads til forbedring.
Udlændinge i byggeriet, der vælger at blive boende i Danmark frem for at pendle eller tage hjem efter opgaven er løst, er steget drastisk de seneste år.
Sidste år boede 6.373 udlændinge beskæftiget i byggeriet i Danmark, og det er en stigning på 80 pct. siden den seneste højkonjunktur i 2008 og en fordobling ifht. antallet i 2013. Dermed bor halvdelen af udlændingene i branchen nu fast i Danmark.
Ifølge Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, bør vi være glade for udviklingen:
»Det har en stor betydning for udenlandske medarbejdere, der bor i Danmark, betaler også fuld skat i Danmark, og de kommer til at ligne danskere mere og mere. Det trækker også i højere grad på velfærdssamfundet i forhold til dem, der rejser hjem, men 9 ud af 10 af udlændingene er stadigt en overskudsforretning, og vi har brug for dem,« siger Lars Storr-Hansen.
Selv om udlændingene i branchen kun udgør 8 pct., så fylder sager om underbetaling og social dumping stadigt en del i medierne. Men forholdene er blevet meget bedre og mindre konfliktfyldte end for 5-6 år siden, vurderer direktøren, der savner en erkendelse af, at vi har et behov for udenlandsk arbejdskraft og en anerkendelse af det arbejde, de udfører.
»Erfaringen fra fra seneste højkonjunktur er, at beskæftigelsen steg med 30.000, og her var to ud af tre udlændinge. De illustrerer behovet, og det får vi også i fremtiden, og i brede kredse er stemningen omkring udlændinge bedre,« lyder det fra direktøren, som også sender en opfordring til danske politikere:
»Det virker som om, at nogle har et meget kortsigtet syn på udenlandsk arbejdskraft og forsøger at vælgermaksimere ved at sparke til dem. Men jeg tror, at de fleste er nået til den erkendelse, at de er nødvendige.«
Ifølge en opgørelse fra Dansk Byggeri er råstofudvinding med 18 pct. udlændinge den branche med den største andel, men også i landbruget og rengøring med 15,5 pct. og i hoteller og restauranter med knap 14 pct. er der mange udlændinge ansat. 88 pct. af udlændingene i byggeriet er fra vestlige lande, mens det er 52 pct. for arbejdsmarkedet som helhed, viser tal fra Dansk Byggeri.