Serier

Kundernes penge er spildt: El-konger taber milliarder på kommercielle fejlskud

En række af landets største el-selskaber har tabt milliarder på kommercielle fejlskud i stedet for at sænke priserne. Erhvervs- og forbrugerorganisationer raser.

El-kongernes kommercielle fejlskud
Topcheferne i landets elselskaber har fået betegnelsen el-kongerne på grund af deres store pengetanke og store magt. Tre af dem, som har tabt store beløb på kommercielle fejlskud er Kim Frimer fra Verdo (tv), Jesper Hjulmand fra Seas-NVE (midten) og Niels Duedahl fra SE. Illustration: Anders Vester Thykier.

Mens priserne stiger for kunderne, har topcheferne i landets forbrugerejede el-selskaber over de senere år brændt over 10 mia. kr. af på kommercielt fejlslagne investeringer.

Det viser Finans' gennemgang af landets største el-selskabers investeringer i træpillefabrikker, tv-distribution, cykelstativer og en række andre områder, som ikke vedrører el-selskabernes kerneforretning, der består i at distribuere elektricitet til husstande og virksomheder.

»Disse sager viser, hvor galt det kan gå, når direktører og bestyrelser beskæftiger sig med noget, som de tilsyneladende ikke har grundig forstand på,« siger ekstern lektor på RUC Anders Larsen, der har fulgt elselskaberne i en årrække.

Serie: El-kongernes kommercielle fejlskud
  • Topcheferne i landets forbrugerejede energiselskaber har tabt milliarder af kroner i kommercielle aktiviteter, som ligger uden for selskabernes traditionelle kerneområde. Alligevel skyder direktørernes løn i vejret, mens forbrugerne betaler stadig mere for at bruge elnettet.
  • Finans har kortlagt de fejlslagne investeringer, som tæller alt fra cykelstativer og en trehjulet elscooter til elbil-ladestandere, tv-indhold og gamle landvindmøller.

Hen over sommeren har der været dramatik i Trekantområdets el-selskab, Ewii, hvor topchefen blev fyret, og bestyrelsesformanden har trukket sig. Det er bl.a. sket efter massiv kritik af selskabets fejlinvesteringer i f.eks. telemedicin og en trehjulet elscooter.

Men det er ikke kun i Trekantområdet, at et regionalt el-selskab har tabt penge. I Sønderjylland har SE nedskrevet 1,3 mia. kr. på kabeltv-selskabet Stofa. Verdo i Randers har spildt op imod 500 mio. kr. på britiske biomassefabrikker. Og aarhusianske Nrgi har tabt 300 mio. kr. på virksomheden Veksø, der bl.a. sælger belysning og cykelstativer.

De forbrugerejede el-selskaber
  • Størstedelen af de danske elselskaber, der har monopol på de lokale elnet, er andelsejede. Ejerne er de lokale forbrugere.
  • I 2004 blev sektoren liberaliseret, og den opsparede formue, der var tjent på elkunderne, blev givet fri. Det gav selskabernes ledelse adgang til en enorm formue på mere end 60 mia. kr., som pludselig kunne investeres i alskens ting og sager.
  • Pengene kunne være blevet brugt til at sænke ejernes elregning, og der er den også blevet i nogle selskaber, men samtidig har mange bygget prestigefulde domiciler, hævet ledelsens løn og forvandlet sig til konglomerater, der bruger overskuddet fra el-monopolet på kommercielle erhvervseventyr, hvoraf størstedelen har givet store tab
  • Ejerformen giver ifølge eksperter ledelsen i selskaberne stor magt, fordi alle ejer lige lidt. SE og Seas-NVE, de to største selskaber, har begge flere end 300.000 andelshavere. Det betyder, at det økonomiske incitament for at engagere sig og udøve aktivt ejerskab for den enkelte er minimal.
  • I praksis betyder det, at repræsentantskab og bestyrelse i altovervejende grad består af politikere og privatpersoner uden speciel kommerciel indsigt, selvom de forvalter elkundernes opsparede milliardformue, lyder kritikken.
  • I juni fik direktøren i Ewii fra Kolding som den første el-konge sparket, efter at Finans bl.a. havde afsløret, hvordan han tog hustru og familie med på luksuriøse sponsorture til udlandet på firmaets regning. Efterfølgende stoppede formanden.

10 kommercielle fejlskud, som Finans har kortlagt blandt de største forbrugerejede og forbrugerstyrede energiselskaber, har tilsammen givet tab på over 5 mia. kr. Dertil kommer el-selskabernes velkendte problembarn, udrulning af fibernet, der foreløbig har givet underskud på ca. 6 mia. kr. i alt.

På tværs af el-selskaberne afviser man, at der bliver ødslet med kundernes penge. Landets største kundeejede energiselskab, Seas-NVE, har på det seneste tabt på fibernet, havvindmøller og ladestandere til el-biler, men investeringerne vil på sigt komme kunderne til gode, mener selskabets adm. direktør, Jesper Hjulmand.

»Det er langsigtede investeringer i nye forretningsområder inden for vores kerneaktivitet - forsyning til fordel for andelshavere,« svarer han i en e-mail.

Sådan ser kunderne ikke på det. Forbrugerrådet Tænk, Foreningen for Slutbrugere samt Landbrug & Fødevarer mener, at de magtfulde el-konger klatter milliarderne væk.

»Mange af el-selskaberne er ejet af forbrugerne, så de burde bruge deres penge på at sætte tarifferne ned. Det ville komme forbrugerne og samfundet til gode i stedet for at bruge pengene på tabsgivende aktiviteter,« siger afdelingsleder i Landbrug & Fødevarer Jens Astrup Madsen.

Læs også