0

Flere penge til danske iværksættere i 2016

Sidste år tiltrak danske iværksættere det største antal venturekroner i fem år. Især it-virksomheder er populære investeringsmål.

Danske start up-virksomheder og iværksættere tiltrak i 2016 21 pct. flere investeringskroner end året før fra ind- og udland. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Danske iværksættere tiltrækker flere og flere penge fra europæiske venturefonde. I 2015 blev der investeret 556 mio. kroner i danske virksomheder, mens der i 2016 blev investeret 672 mio.kr.  I 2016 rullede der således 21 pct. flere venturekroner fra disse fonde til iværksættere i Danmark sammenlignet med 2015.

Det skriver venturefondenes brancheforening, DVCA i en pressemeddelelse.

Danske startups er blevet mere interessante for internationale venturefonde, og investeringerne ligger på det højeste niveau i mange år. Ifølge adm. direktør i DVCA Jannick Nytoft skyldes det, at danske iværksættere har opbygget et stærkt rennomé:

»Selvom Danmark er et lille marked, flokkes internationale investorer i disse år om vores mest lovende iværksættere. Danske succeshistorier som JustEat, Universal Robots og Trustpilot har skabt positiv international opmærksomhed, og det lukrerer den nye generation af iværksættere på,« siger Jannick Nytoft i pressemeddelelsen.

Flere penge til iværksættere
  • Danske virksomheder har i 2016 for andet år i træk formået at tiltrække mere kapital.
  • Ventureinvesteringer i danske virksomheder lå således 21 pct. højere i 2016 end i 2015 – primært drevet af mere kapital til danske ICT-virksomheder.
  • Industrivirksomhederne gjorde sig også bemærket, da de formåede at tiltrække 50 pct. mere kapital i 2016 i forhold til 2015.
  • Stigningen i ventureinvesteringer i de danske virksomheder dækker også over en stigning i andelen af ”early stage”-investeringer.
Kilde: DVCA

Særligt er det iværksættere, som arbejder med it og app-baserede løsninger, der hiver udenlandske investeringer i land. Over 50 pct. af alle de venturekroner, der går til danske iværksættere, er til it-virksomheder. F.eks. fik medieplatformen Blackwood Seven 100 mio. kr. fra udenlandske  og danske investorer, mens Vin-appen Vivino fik 150 mio. kr. 

Men det er ikke kun it-virksomheder, der kan tiltrække udenlandske investorer. Industrivirksomheder tiltrak i 2016 50 pct. flere venturepenge sammenlignet med året før. Det kan ifølge Jannick Nytoft henføres til den fynske robotklynge.

»Danmark har en række interessante robotvirksomheder, og generelt er her mange industrivirksomheder med et digitaliseringspotentiale. Derfor tror jeg ikke, at dette års fremgang bliver en enlig svale,« siger Jannick Nytoft.

Universal Robots blev i 2015 solgt for næsten 2 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også