Erhverv
0

Skandalen breder sig: Forgiftede æg fra Holland rammer resten af Europa

Millioner af sundhedsskadelige æg er sendt til europæiske butikker fra hollandske producenter, og Aldi i Tyskland stopper nu helt med at sælge æg. Også Sverige er ramt.

Æg klar til test for fipronil hos de tyske fødevaremyndigheder i Münster. 10 millioner æg med det giftige stof kan være solgt til Tyskland. Foto: Guido Kirchner/picture-alliance/dpa/AP Images

En skandale om forgiftede hollandske æg har i løbet af ugen bredt sig til flere og flere producenter, og dermed kan der være millioner af sundhedsfarlige æg i omløb i Europa.

Udviklingen fik fredag Aldi i Tyskland til helt at stoppe med at sælge æg til kunderne, indtil der er overblik over, hvor de forskellige leverancer er kommet fra. Det skriver BBC.

Problemet blev allerede opdaget så småt i løbet af juli måned, og den 22. juli lukkede Tyskland for import af æg fra Holland. Men nye undersøgelser viser nu, at langt flere hollandske æggeproducenter er ramt af problemet. Ifølge tyske myndigheder kan op til 10 mio. forgiftede æg være blevet solgt til Tyskland.

Synderen er kemikaliet fipronil, som bliver brugt til at bekæmpe lus hos kyllinger. Men fipronil er så giftigt, at det er blevet forbudt at bruge i forbindelse med fødevarer til mennesker. Indtager man stoffet over længere tid, kan det skade lever, nyrer og skjoldbruskkirtel. For børn kan de forgiftede æg være sundhedsskadelige, hvis de spiser to æg om dagen, oplyser de tyske myndigheder.

I Danmark er der ikke meldt om hollandske æg. Hos de to store kæder, Dansk Supermarked og Coop, sælger man kun danske æg, oplyser selskaberne til Finans. Dansk Supermarked driver Netto, Føtex og Bilka, mens Coop står bag Brugsen, Fakta og Irma.

Til gengæld er nogle af de forgiftede æg blevet eksporteret til Sverige, ifølge erhvervsavisen DN. 

Holland er Europas største eksportør af æg, og en af verdens største. Ud af en produktion på 11 mia. æg om året bliver over halvdelen eksporteret, en stor del af dem til Tyskland, skriver The Guardian.

Fipronil er tilsyneladende kommet ind i den hollandske ægbranche, fordi det er blevet brugt til at hæve effektiviteten af et andet middel. Ifølge den hollandske avis de Volkskrant har det ulovlige blandingsprodukt været brugt af ægproducenterne i over et år.

Skandalen og usikkerheden om, hvilke af de over tusind hollandske ægproducenter der har solgt forgiftede æg har spredt frygt for reaktionen hos kunderne på sigt i den hollandske ægbranche.

»Hvis det her tager lang tid, så vil hele den hollandske sektor (for ægproduktion, red), inklusiv forhandlerne, gå fallit. Du finder ikke bare lige et marked for 4,5 mia. æg,« sagde Hennie de Haan, formand for den hollandske forening for fjerkræsproducenter, ifølge The Guardian.

Indtil videre er 180 hollandske æggeproducenter blevet lukket ned af myndighederne. Nye test hos 600 andre producenter skal nu vise, hvor stort omfanget af skandalen er.

BRANCHENYT
Læs også