Kaos på nybygget milliardanlæg: Amager Bakke må lagre tonsvis af affald
Amager Bakke har lagret tonsvis af madaffald i plasticpakker på Amager, fordi prestigeanlægget brød sammen henover sommeren.
Danmarkshistoriens dyreste affaldsforbrændingsanlæg er hen over sommeren løbet ind i alvorlige opstartsproblemer. I slutningen af juni brød det spritny anlæg til 4 mia. kr. sammen, og den kommunalt ejede affaldsvirksomhed Amager Ressourcecenter (ARC) har siden måtte bede om ekstraordinær tilladelse til at oplagre tonsvis af affald.
»En af vores leverandører har haft nogle store udfordringer, som betyder, at anlægget har været ude af drift,« siger ARC's bestyrelsesformand Lars Weiss, der er socialdemokratisk medlem af borgerrepræsentationen i København.
Det er anlæggets såkaldte fødevandspumper, der havarerede den 27. juni. Efter små to uger lykkedes det at få repareret den ene af Amager Bakkes to forbrændingsovne, som ifølge ARC har brændt affald på fuld kapacitet lige siden. Den anden af de to ovnlinjer er stadig i stykker, men den ventes at være klar til genopstart i løbet af denne uge.
Sommerens nedbrud er langt fra det første tekniske problem, som rammer prestigeprojektet, der er bygget med verdens mest miljøvenlige og komplicerede teknologi samt en 90 meter høj skibakke på toppen. Allerede i efteråret kom det frem, at hovedleverandøren, den amerikansk ejede Esbjerg-virksomhed B&W Vølund, havde lavet massive tekniske fejl, der foreløbig har kostet B&W Vølund et stort trecifret millionbeløb.
Også ARC er blevet ramt af ekstraudgifter på grund af de tekniske problemer. Den tidligere adm. direktør Ulla Röttger, der blev fyret for fire måneder siden efter et internt bestyrelseopgør, oplyste i oktober sidste år, at forsinkelserne ville resultere i en ekstraregning for ARC på ca. 100 mio. kr.
Jeg er sikker på, at det har været dyrt for den ansvarlige leverandør. For os koster det noget at skulle mellemlagre affaldet, men det er ikke noget, der vælter økonomien.
Bestyrelsesformanden vil ikke oplyse, hvad sommerens tekniske kollaps har kostet. Men han antyder, at regningen primært rammer den ansvarlige leverandør. Ifølge Finans' oplysninger er det endnu engang B&W Vølund, som har været involveret i problemerne, men en kilde tæt på processen peger på, at der er ved at blive udarbejdet en haverirapport, der skal fastslå, hvor fejlen ligger.
»Jeg er sikker på, at det har været dyrt for den ansvarlige leverandør. For os koster det noget at skulle mellemlagre affaldet, men det er ikke noget, der vælter økonomien,« siger Lars Weiss.
ARC har tidligere meddelt, at man vil forsøge at få B&W Vølund til at dække de udgifter, som affaldsvirksomheden har haft på grund af tekniske problemer. Lars Weiss vil ikke afvise, at ARC vil rejse nye krav mod den ansvarlige leverandør efter sommerens problemer.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra B&W Vølund, hvor den danske direktør John Veje Olesen tidligere på året blev fyret på grund af tabene på Amager Bakke.
Hos Danmarks Naturfredningsforening er man langt fra tilfredse med, at Københavns nye storstillede forbrændingsanlæg fungerer så dårligt, at man er nødt til at deponere københavnernes affald.
»Hele ideen med at bygge et affaldsforbrændingsanlæg er at undgå deponi. Jeg håber virkelig, at de hurtigst muligt får løst problemerne, for ellers er investeringen jo skudt helt ved siden af,« siger Jens Peter Mortensen, der er miljømedarbejder hos Danmarks Naturfredningsforening.
Jens Peter Mortensen er utilfreds med, at ARC har fået en miljøgodkendelse til at lagre det ophobede affald. Han fremhæver, at en del af affaldet er madaffald, som man vælger at pakke ind i et dobbelt lag af plastic for at undgå lugtgener. Det er et af flere punkter som Danmarks Naturfredsningsforening har valgt at klage over i forbindelse med miljøgodkendelserne.
»Det går simpelthen ikke at lagre madaffald. For at undgå lugtgenerne, har man valgt at pakke det ind i dobbelt plastic, men madaffald udvikler metan, som i værste fald kan få de her plastickugler til at eksplodere,« siger Jens Peter Mortensen.
Ifølge ARC er det en helt ekstraordinær situation, der har gjort det nødvendigt at oplagre madaffaldet. Normalt står andre affaldsforbrændingsanlæg klar til at tage over, hvis der opstår ekstraordinære problemer, men da de nærmeste anlæg i Glostrup og Roskilde har været under reparation i sommerperioden, har ARC været nødt til at søge andre løsninger.
Ifølge kommunikationschef Morten Kramer Nielsen er der dog udsigt til, at madaffaldet ikke kommer til at ligge på lager særligt længe.
»Vi har fået en ministerdispensation til at palletere husholdningsaffald, som vi ikke kunne brænde i juli. Nu forventer vi, at den anden ovn på Amager Bakke kommer i drift senere i denne uge, og så begynder vi at tage husholdningsaffaldet tilbage, så vi kan komme af med det,« siger Morten Kramer Nielsen.
Som Finans har afdækket i en række artikler, har Amager Bakke været ramt af den ene skandale efter den anden, siden politikerne i de fem ejerkommuner - København, Frederiksberg, Dragør, Hvidovre og Taarnby - i 2012 gav grønt lys til at bygge det nye kæmpeanlæg. Truende milliardtab, politiske slagsmål, dyre forsinkelser, en livsfarlig eksplosion og en fyreseddel til direktøren er nogle af de ting, som har ramt ARC og Amager Bakke.
Forventer I så, at Amager Bakke kører problemfrit fra nu af?
»Vi er jo inde i en idriftsættelsesperiode på et halvt år, hvor der er ting, som skal justeres til, men udfald som det, vi har oplevet henover sommeren, skulle vi meget gerne være forskånet for,« siger Morten Kramer Nielsen.