Erhverv
0

FLSmidth løfter toplinjen, men ordrebogen skrumper - forstå regnskabet på 2 minutter

Svag ordreindgang lægger en skygge over FLSmidths regnskab for 2. kvartal af 2017. Mineindustrien er fortsat i dyb krise, og det presser indtjening såvel som ordrebogen.

FLSmidths ordrebog er skrumpet med 11 pct. fra 2. kvartal 2016 til 2. kvartal i år. Foto: FLSmidth

Et blandet regnskab. Sådan kan man betegne det netop offentliggjorte regnskab for 2. kvartal af 2017 fra cement- og minekoncernen FLSmidth & Co. A/S . Omsætningen steg, men bundlinjen faldt, og analytikerne eller investorerne blev ikke overrasket af et ordreboom.

1. Regnskabstallene. Med en omsætning i 2. kvartal på 4.585 mio. kr. oversteg FLSmidth analytikernes forventninger. De havde ifølge Ritzau Estimates ventet en omsætning på 4.491 mio. kr. Resultatet før skat skuffede dog og landede på 143 mio. kroner -  62 mio. kroner lavere end analytikernes gennemsnitlige bud. Omsætningsvæksten er drevet af ingeniørgigantens serviceaktiviteter, produktbrands og cementforretning, mens mineforretningen fortsat har det svært.

2. Ordreindgangen. Godt nok er ordreindtaget steget med 5 pct. i 2. kvartal i år i forhold til samme kvartal for et år siden, men den samlede ordrebog har en mindre størrelse. Den lander på 14,1 mia. kroner mod 15,9 mia. kroner i 2. kvartal af 2016. Det er et fald på 11 pct.

3. Er bunden nået? Mineselskaberne har i flere år været yderst tilbageholdende med at investere i nyt udstyr og nye fabrikker. Mineindustrien er en cyklisk industri, og spørgsmålet er, om bunden helt er nået nu, så der begynder at komme flere ordrer i markedet, som FLSmidth kan gribe.

De seneste regnskaber fra konkurrenterne viser et broget billede, men der var mere positive takter hos bl.a. Caterpillar, som oplevede en stigende omsætning i 2. kvartal inden for det forretningsben, der sælger udstyr til mineindustrien. Selv om det lysner en smule, så lader store ordrer inden for nyt udstyr vente på sig. Der kom ingen opjustering fra FLSmidth. Det indikerer, at opsvinget i hvert fald ikke er kommet tidligere end ventet, og at det varer en rum tid endnu, inden det viser sig for alvor.

Prisfald i 1. kvartal på flere råvarer, som er vigtige for mineselskabernes forretning, er begyndt at blive afløst af stigninger. Vil de stabilisere sig, stige yderligere eller falde igen? Hvis fremtiden bliver mere positiv for råvarepriserne, er der grobund for en stærkere, vedvarende efterspørgsel på udstyr. I cementindustrien er markedet forbedret, så hvis mineselskaberne er ved at løsne det stramme greb om pengepungen, rykker opgangstiderne for alvor nærmere for FLSmidth. Dog er der inden for cement hård priskonkurrence, og det rammer lønsomheden.

4. Bonusinfo. 2 mia. kroner. Så høj er den gevinst, som de to fonde Lundbeckfonden og Novo Holdings indtil videre har opnået ved at investere i FLSmidth. Begge storaktionærer ser deres FLS-investering som langsigtet og har tidligere sagt, at der var et stort udviklingspotentiale i aktien pga. nedturen på FLS' markeder. Spekulationerne om, at fondene har købt aktier for at holde FLSmidth på danske hænder, har de tidligere afvist.

Regnskabstal for FLSmidth:

I mio. kr.2. kvartal 20172. kvartal 20161. halvår 20171. halvår 2016
Omsætning4.5854.1358.9567.893
Driftsresultat, EBITA342273714519
Resultat før skat143145381260
Resultat efter skat7597236170
BRANCHENYT
Læs også