Erhverv
0

Zuckerberg har i smug lanceret app i Facebook-lukkede Kina

Facebook har i flere år været bandlyst i Kina. Nu har Zuckerberg muligvis fundet en vej ind.

Adm. direktør og grundlægger af Facebook, Mark Zuckerberg, har prøvet stort set alt for at få adgang til den kinesiske marked - nu er vejen måske fundet. Foto: Timur Emek/AP Photo/dapd

Facebook Inc. og flere af virksomhedens apps har i en årrække været blokeret i Kina. Nu lader det dog til, at adm. direktør Mark Zuckerberg har fundet en vej ind.

Under et adskilt navn har han tilbage i maj i smug lanceret en app i det ellers Facebook-lukkede land.

Det skriver flere internationale medier, herunder New York Times.

Appen har fået navnet Colorful Balloons og er - ifølge en kilde bekendt med virksomhedens strategi - en fotodelings-app. Ifølge kilden, som over for det amerikanske medie ikke har ønsket at stå frem med navn, deler appen både udseende, funktioner og »feel« med Facebooks Moments-app.

Se screendumps fra New York Times af Colorful Balloons her

Colorful Balloons-appen blev lanceret gennem et separat lokalt firma ved navn Youge Internet Technology uden nogen som helst form for indikation af, at den er i familie med Facebook.

Mark Zuckerberg har længe ønsket at finde en måde at få adgang til de mere end 700 mio. potentielle brugere i Kina, og direktøren har gennem en række tiltag forsøgt at charme sig ind på de kinesiske myndigheder.

Han har bl.a. ansat kinesiske eksperter, afholdt talrige møder med embedsmænd og udviklet et censurværktøj til staten. Samtidig har han lært mandarin og været på flere besøg i landet, hvilket kulminerede med en løbetur over Den Himmelske Freds Plads.

»Vi har længe sagt, at vi er interesserede i Kina og bruger tid på at forstå og lære mere om landet på forskellige måder,« har Facebook ifølge New York Times meddelt.

Lige lidt har det dog hjulpet.

Facebook blev bandlyst i Kina i 2009, mens virksomhedens fotodelings-app Instagram blev bandlyst i 2014. Brugen af den Facebook-ejede besked-app WhatsApp blev samtidig delvist gjort ulovlig i midten af juli i år.

Facebook Inc. har ikke over for New York Times ønsket at kommentere sagen, men en kilde har ifølge nyhedsbureauet AFP bekræftet.

BRANCHENYT
Læs også