Erhverv

Efter krisekur: FLS-topchef er klar til opsvinget

Efter flere år med fyringer og oprydning melder FLSmidths adm. direktør, Thomas Schulz, ingeniørkoncernen klar til at få det fulde udbytte af opgangstiderne, som rykker tættere på.

Artiklens øverste billede
Thomas Schulz har siden, han tiltrådte som adm. direktør i FLSmidth, sagt farvel til flere tusinde medarbejdere. Nogle er afskediget, mens andre er røget ud af statistikken pga. frasalg. Foto: Stine Bidstrup

En historisk hård krise i mineindustrien er snart ved vejs ende, og cement- og minekoncernen FLSmidth & Co. A/S er trimmet og helt klar til at få sin bid af det kommende opsving. Markedet er dog ændret fundamentalt i forhold til det boom, man senest har oplevet, men det er virksomheden forberedt på, slår FLSmidths topchef, Thomas Schulz, fast.

»Vi er forberedt. FLSmidths kælenavn er "den gamle tante". Vi er alt andet end en gammel tante. Det indikerer, at vi er langsomme og konservative. Vi er i stedet agile og proaktive,« siger Thomas Schulz.

Hen mod slutningen af 00’erne tilføjede FLSmidth milliarder af kroner til omsætningen, som toppede i 2013 med over 25 mia. kroner, og virksomheden fik flere tusind nye medarbejdere om bord, indtil opbremsningen kom. Først i cementindustrien ved finanskrisens indtog og derefter i mineindustrien.

Nedturen i mineindustrien startede ifølge Thomas Schulz omkring årsskiftet 2011/12, og siden hen er omsætningen faldet markant og lå i 2016 på 18,2 mia. kr. Thomas Schulz har siden sin ansættelse i FLS i foråret 2013 ryddet op i virksomheden og luget ud i medarbejderskaren. Den er faldet fra 15.900 i 2012 til 12.187 ansatte i 2016, men faldet skyldes ikke udelukkende fyringer eller nedlagte stillinger. Godt 1.000 medarbejdere blev solgt med, da FLSmidth solgte Cembrit.

Det bliver ikke et opsving, der kommer med bulder og brag.

Klaus Kehl, chefanalytiker i Nykredit Markets

Recessionen i mineindustrien, hvor mineselskaberne holder godt fast på pengepungen i forhold til at investere i nyt udstyr, er snart ovre, og i løbet af 2018 vil der ifølge FLSmidth komme flere ordrer, men vækstkurven for markedet vil ikke være stejl.

»Nu kommer vi ind i en vækstfase i mineindustrien, som vil starte i et lavt tempo og vokse mere og mere i takt med, at markedet bliver mere stabilt,« siger Thomas Schulz.

Der er dog ifølge Thomas Schulz nogle usikkerhedsmomenter forbundet med de kommende år.

»På den positive side kan det vise sig, at vi får mere vækst, hvis verdensøkonomien og den politiske situation er stabil, men hvis der omvendt kommer en stor krig, så vil det påvirke verden, og så vil efterspørgslen på råvarer falde. Det behøver ikke kun være en militærkrig, men det kan også være en handelskrig mellem f.eks. USA, Europa eller Kina.«

En ting står dog helt klart ifølge FLS-topchefen. Opsvinget i den cyklus, som er skudt i gang, kommer til at se markant anderledes ud.

FLSmidth lever af at sælge produkter, service samt udstyr og hele fabrikker designet af koncernens ingeniører til cement- og mineindustrien. De seneste år har FLS fokuseret på at øge produktsalget og servicedelen for at gøre virksomheden mindre sårbar over for markedsudsving. Foto: FLSmidth

De seneste opgangstider var drevet af mange store investeringer i nyt udstyr og nye fabrikker, og derfor blev cyklussen kaldt for en kapacitetscyklus.

»I den seneste kapacitetscyklus var Kina bl.a. på banen og investerede hurtigt i nye miner og motorveje f.eks. Det gik meget hurtigt, og det skabte et kæmpe opsving. Da det skete, begyndte mange kunder at bestille udstyr til flere år frem, fordi de så leveringstider på flere år på standardudstyr. Det kom oveni og skabte et boom, og det var industrien ikke forberedt på. Ekstremt er aldrig godt,« siger Thomas Schulz.

Vi vil gerne undgå store fyringsrunder.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth

Nu er fokus ændret, og der er ifølge Thomas Schulz tale om en såkaldt produktivitetscyklus. Her er omdrejningspunktet for mineselskaberne at optimere og få mere ud af sine fabrikker. Der vil komme store projekter også, men ikke i lige så stor stil som tidligere.

Uanset hvilken cyklus der er tale om, handler det ifølge Thomas Schulz om at håndtere den på rette vis og have de rigtige ressourcer på det rigtige tidspunkt.

»Der skal ikke være for mange eller for få. Vi har med vores tiltag bygget en organisation op, som vil gøre vores rekrutterings- og afskedigelsesprocent lavere end nogensinde før. Det er frygteligt og ikke godt for virksomheden at hyre en masse medarbejdere, uddanne dem og så fyre dem under nedturen,« siger Thomas Schulz og uddyber:

»Vi forsøger at gøre op med det ved at investere i bedre it-systemer og en generelt bedre struktur. Hvis man holder udviklingen for virksomheden mere flad end hvad cyklussen viser, så er det positivt. Vi vil gerne undgå store fyringsrunder.«

Der var et kæmpe boom, og derfor varede recessionen betydeligt længere end normalt.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth

FLSmidths nuværende form vil ifølge topchefen betyde, at FLSmidth ikke behøver at rekruttere lige så mange som tidligere, når opsvinget kommer.

»Sådan som vi er organiseret nu, har vi brug for færre folk i forhold til opsvinget end tidligere. Hvor meget færre afhænger af, hvordan vi ser markedet,« siger Thomas Schulz.

Nogle analytikere og investorer - bl.a. ATP - har været opmærksomme på, om FLSmidth har skåret forretningen for meget til, så det går ud over potentialet, når aktiviteten atter stiger. Det er Thomas Schulz overbevist om, at FLSmidth ikke har, og han siger, at man altid vil have folk, der er uenige og siger, at man har gjort for meget eller for lidt.

Han bliver bakket op af sin bestyrelsesformand, Vagn Sørensen:

»I bestyrelsen har vi meget fokus på, at virksomheden skal være tilpasset således, at man kan holde en fornuftig økonomi selv under nedturen, men den skal også være parat til at kunne tage de muligheder, et opsving giver. Det er vi helt overbevist om, at FLSmidth er. Vi har mange baser ude i verden, hvor vi kan rekruttere. Vi kan skrue lidt op eller ned alt efter, hvad der er brug for på det pågældende tidspunkt. Kommer der et opsving, er FLSmidth i allerhøjeste grad klar til at skrue op dér, hvor det er nødvendigt.«

Klaus Kehl, chefanalytiker i Nykredit Markets, er også meget fortrøstningsfuld omkring, at FLSmidth er klar til at håndtere et opsving.

»Når markedet vender, skal FLS vise, at virksomheden kan være med på det opsving, der måtte komme, og det tror jeg, at den kan,« siger han.

Chefanalytikeren afviser ligesom Thomas Schulz, at der vil komme et kæmpe ordreboom:

»Det bliver ikke et opsving, der kommer med bulder og brag. Der kommer en gradvis forbedring af markedsforholdene i 2018. Markedet vil måske stige 3-5 pct. Der er tid til at opskalere salgsorganisationen og ansætte nye folk. De vilde dage, som vi så frem mod 2008, vil ikke gentage sig, fordi mineselskaberne er mere tilbageholdende med store, nye projekter, selv om vi vil begynde at se lidt flere af dem igen.«

FLSmidth har allerede investeret i flere salgsfolk, fortæller Thomas Schulz. Når opsvinget kommer, er det nemlig dem sammen med flere servicefolk, der er brug for.

Vi er alt andet end en gammel tante.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth

Spørgsmålet er så, om FLSmidth helt kan undgå store fyringsrunder som tidligere, når opsvinget, der endnu ikke er taget hul på, er ovre, og en ny nedtur rammer.

»I en cyklisk industri skal du altid være et skridt foran. Det betyder, at du skal forberede dig på nedturen under opsvinget. Det er ledelsens opgave at holde virksomheden så flad som muligt, så man undgår at skulle fyre mange under nedturen. Når nedturen kommer igen, kan vi se, hvor godt det, vi har implementeret, har virket,« siger Thomas Schulz.

Han påpeger, at det at holde virksomheden flad ikke kun handler om medarbejderomkostninger, men også om mange andre ting, f.eks. antallet af salgskontorer:

»Der er meget, du kan gøre uden at fyre medarbejdere med at strukturere ordentligt med færre lag og mindre kompleksitet. Det sparer stillinger under opsvinget, som du i hvert fald ikke har brug for under nedturen.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.