Erhverv

Ny heftig kritik af Skat: Lavede fejl på 11,2 mia. kr. - og meget mere

Der er betydelig usikkerhed om statens regnskaber, når det handler om skatter og afgifter, konkluderer Rigsrevisionen.

Artiklens øverste billede
Der er igen kritik af Skat fra Rigsrevisionen. Foto: Stine Bidstrup

Rigsrevisionen langer endnu engang voldsomt ud efter uacceptable tilstande i Skat.

Det sker i forbindelse med Rigsrevisionens årlige revision af statsregnskabet, der traditionelt er garanti for tæsk til den plagede organisation.

Selv om Rigsrevisionen i modsætning til tidligere år ikke tager decideret forbehold for regnskabet, så hudflettes Skat alligevel for fejl, mangler og undladelser, der må få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver retsskaffen skatteborger.

Rigsrevisionen kommer blandt andet frem til, at der er »betydelig usikkerhed« om regnskabsaflæggelsen for de danske skatter og afgifter blandt andet på grund af manglende afstemning mellem de mange it-systemer, som Skats medarbejdere arbejder i.

Skat har over 200 it-systemer, og Rigsrevisionen lister flere eksempler på, at der simpelthen ikke er overensstemmelse mellem data i forskellige systemer.

It-systemerne er ikke integrerede, og derfor overføres data ved filoverførsler, hvilket i sig selv udgør en risiko for, at der opstår fejl.

I juni 2016 lavede Skat en fejl på intet mindre end 11,2 mia. kr., da data fra lønsystemet til regnskabssystemet. Den blev rettet måneden efter.

»En anden fejl på 798 mio. kr., som vedrører udbytteskat, opstod i april 2016. Denne fejl blev først rettet i januar 2017«, hedder det i Rigsrevisionens rapport.

»Ovenstående eksempler illustrerer, at der er risiko for endog meget store systemrelaterede fejl, som med de mangelfulde systemafstemninger risikerer ikke at blive opdaget og rettet. Specielt er der risiko for, at manglende overførsler ikke bliver opdaget,« konkluderer Rigsrevisionen.

Det fremgår desuden, at Skat har problemer med at opgøre gæld og tilgodehavender over for borgerne og virksomheder over for borgere og virksomheder, hverken individuelt eller totalt. Det betyder, at nogle borgere f.eks. kan opleve, at overskydende beløb »ikke udbetales, med mindre de pågældende selv henvender sig med opgørelser, der dokumenterer deres krav.«

Der er også kritik af Skats helt store smertensbarn gennem mange år, inddrivelsen af offentlige restancer, som er fortsat med at stige gennem 2016, så de nu løber op i 98,1 mia. kr.

»Den mangelfulde inddrivelse har efter Rigsrevisionens vurdering medført store tab for det offentlige,« skriver Rigsrevisionen.

De offentlige restancer fortsætter himmelflugten, mens Skats inddrivelse ligger underdrejet. Grafik: Rigsrevisionen

Inddrivelsen har blandt andet været ramt af kollapset i it-systemet EFI, der blev lukket ned i 2015, fordi det var fyldt med fejl og resulterede i decideret ulovlig inddrivelse.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger i en skriftlig udtalelse om inddrivelsessituationen:

»Jeg læser altid med interesse, hvad Rigsrevisionen skriver. Men det er vist næppe en hemmelighed for nogen, at Skats inddrivelse har været nødlidende i en årrække. Det er derfor, vi slukkede for EFI. Og det er derfor, at vi investerer kraftigt i at rette op på inddrivelsen bl.a. gennem en ny gældstyrelse med 1.500 ansatte og et nyt inddrivelsessystem. Det tager desværre lang tid at rette op på problemer gennem et helt årti. Men det går den rigtige vej.«

Derudover hæfter sig ved det positive i Rigsrevisionens rapport:

»Jeg noterer mig, at Rigsrevisionen for første gang i en årrække ikke har væsentlige forbehold på Skatteministeriets område. Også når det gælder regnskabet for statens indtægter er det et udtryk for, at der stille og roligt er ved at komme styr på de problemer, der har vist sig gennem en årrække. Jeg erkender, at der stadig er fejl, som bl.a. knytter sig til de dataproblemer, vi har set. De ting tager vi selvfølgelig alvorligt og forsøger at løse.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.