Dansk grisemærke sætter fart i kødsalget
Forbrugerne jagter bedre dyrevelfærd. I hvert fald er 25 pct. af det ferske svinekød, som Danish Crown nu sælger til forbrugerne her i landet, omfattet af mærkning for netop det.
Mens Dyrenes Beskyttelse og dansk landbrug aktuelt er i hård ordkrig om forholdene i den hjemlige svineproduktion, vokser salget hastigt af kød som er stemplet med velfærdsgris.
For tre måneder siden blev det nye, statslige dyrevelfærdsmærke på fersk kød lanceret. Og ifølge selskabet Tulip, som står for afsætningen i slagterigiganten Danish Crown, udgør det allerede en betydelig del af det solgte ferske grisekød her i landet.
»Forbrugerne har taget rigtig godt imod produkterne ude i køledisken. Vores salg af grisekød med dyrevelfærdsmærke kategori 1 og 2 udgør nu 15 pct. af det samlede salg af fersk kød i Tulip Food Company. Desuden er både Frilandsgris og økologisk grisekød også i vækst, så det samlede salg af velfærdsgris nu udgør 25 pct.,« oplyser Jakob Skovgaard, som er ansvarlig for det danske marked i Tulip Food Company.
Han mener, at salget viser, at danskerne er klar til at købe fødevarer med vægt på en højere dyrevelfærd:
»Jeg vil gå så vidt som til at kalde ordningen for den største innovation inden for fersk kød siden de økologiske produkter.«
Med mærkningsordningen er kødet kategoriseret i tre grupper - hjerter - alt efter dyrevelfærden i produktionen.
»Grisekød er meget prisfølsomt. Men nu er der meget bedre mulighed for at prioritere dyrevelfærd inden for grisekød. Det oplever en flot fremgang – også drevet af toprestauranterne og de nye streetfood-markeder, som er meget glade for at arbejde med gris,« mener salgsdirektør Mette Rothmann, Tulip Food Company.
Dansk Supermarked Group – med kæderne Føtex, Bilka og Netto - er en af aktørerne bag det nye mærke. Og fra koncernens indkøbsdirektør Jeppe Dahl Jeppesen meldes om en markant øget efterspørgsel i kæderne efter grisekød med højere dyrevelfærd. Han har desuden en forventning om, at det fortsætter.
Selvom det nye mærke for dyrevelfærd har opbakning fra både Dansk Supermarked og købmandssektoren - med bl.a. Dagrofa og Rema1000 - er den tredje store aktør i dagligvarehandlen, Coop Danmark, ikke med.
Tværtimod gav arbejdet med udformningen af mærket hård strid mellem bl.a. Coop og Dansk Supermarked efter et længere forløb i fjor.
Coop, Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet kritiserede da det nye, frivillige statslige mærke ud fra bl.a. argumentet, at det vildleder forbrugerne.
Som modsvar til projektet har Coop derfor lanceret eget dyrevelfærdsmærke - med kriterier, der er udformet efter rådgivning fra bl.a. Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse.
Netop Dyrenes Beskyttelse kører lige nu en kampagne om burgrise i den danske svineproduktion. En kampagne som Landbrug & Fødevarer har kaldt »desperat« og er gået i rette med på forskellig vis sammen med andre aktører i erhvervet.