Erhverv

Solbrilleangst og udskudte retssager - USA bliver formørket

Amerikanere stiller sig i kø i timevis for at sikre sig de rigtige briller, og dommere må slå i bordet og nægte at udskyde retssager. Solformørkelsen rammer USA.

Køerne er lange efter de helt rigtige briller - her ved Griffith Observatory i Los Angeles .Foto: AP/Richard Vogel

Ved 19-tiden dansk tid mandag aften går det løs i USA - tværs over landet vil den totale solformørkelse rejse og løbende hensætte millioner af amerikanere i næsten trance i omkring 160 sekunder.

Men allerede nu har solformørkelsen haft store - og små - konsekvenser i samfundet.

Millioner af mennesker har for længst kastet sig ud i en jagt på de rigtige briller. Nogle er endte med at købe falske briller over nettet. Andre har af frygt for øjenskader valgt den sikre løsning og stillet sig i kø ved de officielle planetarier og andre offentlige kontorer.

Nogle har mistet proportionssatsen undervejs. F.eks. måtte en dommer ifølge Washington Post skære igennem over for en betjent, der mente, at man passende kunne udskyde den retssag, han skulle vidne i. For han havde altså købt en solformørkelsestur, og det måtte være vigtigere.

Det blev et nej fra den dømmende magt.

Allerede nu melder tusindvis af hoteller og restauranter på den formørkede sols rute over USA for udsolgt. Det er trods alt første gang i næste 100 år, at en formørkelse rejser hele vejen over det nordamerikanske kontinent.

Det må være op til de endnu højere magter at beslutte, om alle får lov at se formørkelsen, eller om en sky ødelægger det, som et helt land tilsyneladende har forberedt sig på i månedsvis.

Donald Trump har i øvrigt meddelt, at han og Melania skal se fænomenet fra Truman Balkonen på sydsiden af Det Hvide Hus.

BRANCHENYT
Læs også