Erhverv

Fradrag, fastholdelse og forenkling - iværksætterpanelet løfter nu sløret for sine anbefalinger til regeringen

I næste måned offentliggør iværksætterpanelet sine forslag til, hvordan samfundet kan bakke bedre op om opstartsfirmaer. Adgangen til kapital er afgørende, lyder det.

Formanden for regeringens iværksætterpanel, Tommy Ahlers, står blandt andet bag softwareselskaberne Podio og ZYB, hvoraf sidstnævnte i 2008 blev solgt til Vodafone for 50 mio. dollars. Foto: Lars Krabbe Foto: Lars Krabbe.

Danmark skal ikke pakke sine iværksættere ind i vat, men lære at bakke dem bedre op økonomisk, juridisk, politisk og kulturelt.

Sådan lyder det overordnede budskab bag de forslag, som regeringens iværksætterpanel offentliggør i næste måned. Det 15 mand store panel blev nedsat af erhvervsminister Brian Mikkelsen i april med henblik på at gøre det lettere og mere attraktivt at starte nye virksomheder herhjemme - og formanden Tommy Ahlers løfter nu lidt af sløret for panelets anbefalinger.

For det første skal det være nemmere for iværksættere at opnå adgang til kapital og dele den økonomiske risiko med andre. Det kan eksempelvis ske ved at indføre fradrag på private investeringer i opstartsselskaber.

For det andet skal det være nemmere at tiltrække de største talenter til de mindste foretagender, hvilket en forenkling af sådan noget som regelsættet inden for medarbejderaktier vil hjælpe på.

For det tredje skal det være nemmere for den offentlige sektor at indkøbe varer fra iværksættere, hvilket kræver et opgør med den tunge udbudspolitik på feltet.

»Den enkelte iværksætter behøver ikke bedre vilkår, men hans opstartsvirksomhed skal have så nem adgang til kapital som muligt, fordi det ofte er den afgørende faktor for succesen. Her betyder det noget, at samfundet som hele bakker op. Langt de fleste iværksættere dedikerer nemlig den nødvendige tid og indsats,« forklarer Tommy Ahlers med afsæt i data, der viser, at Sverige på alle parametre har et større marked for risikovillig kapital end Danmark.

På trods af at antallet af nyetablerede foretagender herhjemme nærmer sig niveauet fra før finanskrisen - omtrent 24.000 om året - vurderer panelet, at vores iværksættermiljø ikke er entreprenant nok sammenlignet med udlandet: Der er simpelthen for få virksomheder med vidtrækkende ambitioner. Udfordringen er derfor at få forretningerne til at overleve, vokse sig større og omfavne deres fulde potentiale, sådan som det også kommer til udtryk i DR-programmet "Løvens Hule", hvor Tommy Ahlers er en af de fem dommere i bedste sendetid.

»Det er ikke nødvendigt at lave en OBS-kampagne, for iværksætteri er jo populært i øjeblikket. Derfor skal vi sørge for, at initiativerne på området nyder bredest mulig opbakning i Folketinget og ikke kun er en blå agenda,« siger panelformanden og forklarer, at iværksætterpanelet har indsamlet input fra partier på tværs af den politiske skala.

Venstre og Dansk Folkeparti er da også positivt stemt over for forslagene.

»Det er jo relativt kendte problemstillinger, som vi allerede har forsøgt at adressere og i det hele taget prioriterer højt. Derfor lytter vi altid til gode og relevante råd,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, mens Dansk Folkepartis ditto - Hans Kristian Skibby - satser på at se nogle af iværksætterpanelets aftryk i regeringens kommende vækstudspil.

Iværksætterpanelet
Iværksætterpanelet blev nedsat den 7. april 2017 under Erhvervsministeriet og består af følgende medlemmer:
 • Tommy Ahlers, Iværksætter og investor (Formand)
 • Jakob Jønck, Medstifter af Endomondo og Simple Feast
 • Kirsten Drejer, Medstifter og arbejdende bestyrelsesmedlem i Symphogen
 • Juha Christensen, Stifter af Cogniance
 • Camilla Hessellund Lastein, Stifter af Lix Technologies
 • Louise Ferslev, Stifter af MyMonii
 • Kaspar Basse, Stifter af Joe & The Juice
 • Esben Østergaard, Medstifter af Universal Robots
 • Cecilia Bonefeld-Dahl, CEO i Globit og generalsekretær for Digital Europe
 • Tommy Andersen, Medstifter af Nordic Makers
 • Carsten Borring, Head of Listings & Capital Markets Denmark i NASDAQ
 • Tine Thygesen, Stifter af Founders House
 • Peter Heering, Stifter/medstifter af Scalepoint Technologies og FOUNDERS
 • Anne-Marie Finch, VP i Trustpilot med ansvar for Global HR & Talent
 • Ulla Brockenhuus-Schack, Managing Partner i Seed Capital.

»Vi vil i hvert fald gerne være med til at finde en investeringsfradragsmulighed, som selvfølgelig skal finansieres, krone for krone, hvilket jo er den store udfordring,« forklarer Hans Kristian Skibby, som på tilsvarende vis er træt af de tunge udbudsregler.

Også en professor med speciale i iværksætteri bifalder de overordnede tanker fra iværksætterpanelet. Daniel Hjorth fra CBS peger således på, at investeringer i opstartsselskaber bør være et mere konkurrencedygtigt alternativ i forhold til andre typer af investeringer - og at en mere udbredt brug af medarbejderaktier både kan være med til at øge motivationen, stabiliteten og fastholdelsen af kompetencer i de nystartede foretagender.

»Det er ligesom med atleter. Hvis de ikke har evnerne og viljen, gør deres udstyr ikke det store fra eller til. Men hvis de har evnerne og viljen, kan det rette udstyr lige nøjagtig gøre den afgørende forskel,« siger Daniel Hjorth.

BRANCHENYT
Læs også