Erhverv

Nu flokkes advokaterne: DR har fået det første krav om tilbagebetaling af ulovlig moms på licensen

Foreløbigt har tre advokatfirmaer meldt sig for at rejse massesøgsmål mod DR og den danske stat på grund af påstået ulovlig moms på danskenes medielicens.

Artiklens øverste billede
DR har fået det første krav om tilbagebetaling af ulovlig moms. Foto: Jens Dresling/Polfoto


 
Advokaterne kæmper tilsyneladende om at komme først med at rejse krav mod DR for få tilbagebetalt moms, som mediehuset ifølge eksperter har opkrævet ulovligt i årtier.

Tirsdag morgen kl. 9:40 sendte advokatfirmaet DLA Piper (tidligere Lett Advokater) det første kendte krav mod DR på vegne af en nystiftet forening, Kræv licensmoms tilbage.

Også skatteadvokat Christian Bachmann fra Bachmann/Partners varsler, at et krav vil blive sendt tirsdag eftermiddag mod DR og Skat på vegne af en ligeledes nystiftet forening, LicensRetur.nu.

DLA Pipers krav lyder på tilbagebetaling af tre års moms til nuværende og kommende medlemmer af foreningen, som advokatfirmaet selv har stiftet med henblik på at lancere et gruppesøgsmål, og advokat Peter Lunau Larsen fortæller, at DR har fået 14 dage til svare.

»Jeg forventer ikke, at DR lægger sig fladt ned, så jeg er gået i gang med at udarbejde en stævning mod DR og den danske stat, som vi kan sende til retten, når svarfristen er gået,« siger Peter Lunau Larsen.

Allerede mandag lancerede advokatfirmaet Plesner en hjemmeside, hvor folk kan tilmelde sig et massesøgsmål mod DR og Skat.

Kravene kommer, efter at Finans har afsløret, hvordan en stribe fremtrædende eksperter konkluderede, at DR i årtier har opkrævet ulovlig moms på danskernes licensregninger.

DR sender pengene videre til statskassen, og DR har ingen planer om at stoppe opkrævningen, fordi mediehuset læner sig op ad en juridisk vurdering fra Skatteministeriet, der er kommet frem til den stik modsatte konklusion af det store flertal af eksperter.

»Jeg har arbejdet med moms i over 15 år, og det er min klare vurdering - lige som de eksperter, der har udtalt sig i pressen - at der er en sag, og at det er en meget, meget god sag,« siger Peter Lunau Larsen.

DLA Piper har lavet en model, hvor folk kan tilmelde sig Foreningen for 100 kr., hvilket skal dække advokatfirmaets omkostninger ved at administrere foreningen samt betale retsafgifter i sagen. DLA har samtidig ansøgt om fri proces, og håbet er, at en bevilling om fri proces kan bruges til at dække selve advokatomkostningerne ved at føre retssagen.

Et retsopgør kan komme til at stå på i årevis og vil formentlig involvere både danske domstole og EU-Domstolen.

Hvis blot en enkelt licensbetaler vinder en sag, kan det medføre tilbagebetaling til alle, der er blevet opkrævet ulovlig moms, herunder primært de 2,4 millioner private husstande, der sidste år betalte samlet 1,1 mia. kr. i moms på medielicensen - eller cirka 500 kr. per husstand.

Sagen får dog ikke umiddelbart nogen betydning for Plesners bestræbelser på at stable en retssag på benene, siger managing partner Tom Kári Kristjánsson.

»Det forekommer ikke sjældent, at flere parallelle sager verserer om samme spørgsmål samtidig. Jeg har ikke nogen afklaret holdning endnu, om det skal være tilfældet i denne sag. Det vigtigste er, at vi får prøvet den faglige problemstilling og om skatteministerens meget kategoriske udmelding om, at der ikke er noget at komme efter, holder vand,« siger han.

Som udgangspunkt kan licensbetalerne kræve 3 års moms tilbage, svarende til 1500 kr. Plesner vil beregne sig en fast pris, som bliver lavere jo flere licensbetalere, der deltager, og der skal rigtig mange til, før det giver økonomisk mening.

Jeg har arbejdet med moms i over 15 år, og det er min klare vurdering - lige som de eksperter, der har udtalt sig i pressen - at der er en sag, og at der er en meget, meget god sag.

Advokat Peter Lunau Larsen, DLA Piper

Ifølge Tom Kári Kristjánsson har interessen dog været stor, og allerede tirsdag havde »flere tusinde« tilkendegivet deres interesse på den hjemmeside, som Plesner har oprettet til formålet, licensmoms.dk.

»Det er meget positivt, og hvis det fortsætter, så vil der bestemt være den fornødne interesse, der gør, at vi vil rejse sagen,« siger han.

Advokat Christian Bachmann oplyser, at danske licensbetalere kan blive medlem af hans forening gratis, og at foreningen vil søge finansiering gennem crowdfunding på de sociale medier.

Som nævnt har DR blot opkrævet momsen på vegne af den danske stat, og har altså ikke selv fået noget ud af den påståede ulovlige momsopkrævning.

Ifølge eksperterne ændrer det dog ikke ved, at licensbetalerne er nødt til at rejse kravet mod den, der har opkrævet pengene. Skulle DR så blive dømt til at betale, må DR efterfølgende bede statskassen om at blive kompenseret.

Reglerne om tilbagebetaling af ulovligt opkrævne afgifter og skatter er dog langt fra enkle, og det er tidligere lykkedes at få gennemtrumfet en tilbagebetaling over for statskassen direkte.

Plesner har da også varslet et krav mod både DR og Skat, mens DLA Piper vil stævne både DR og den danske stat, hvis DR - som forventet - nægter at tilbagebetale momsen.

»DR er så at sige uskyldig i ulykken, og de agerer i overensstemmelse med den lov, som de er underlagt. Men vi retter kravet mod DR, fordi det er dem, der har opkrævet momsen, og så den danske stat, som har det egentlige ansvar,« siger Peter Lunau Larsen.

DR oplyser i en skriftlig kommentar, at mediehuset har modtaget flere henvendelser både skriftligt og mundtligt om sagen, og at man nu er ved at gennemgå henvendelserne. Først når man er færdig med at gennemgå dem, vil DR svare på, hvordan man vil forholde sig til dem.

Samtidig har DR lagt en orientering om sagen på sin hjemmeside for »at rydde nogle misforståelser af vejen« for DR's brugere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.