Erhverv

Grønt gennembrud: Kraftværksspecialister salgsklar efter rekordår

Indtjeningen er strøget i vejret i Aalborg Energie Technik, og nu gør ejerne klar til at indkassere gevinsten.

Artiklens øverste billede
Hans Erik Askou var med til at stifte Aalborg Energie Technik (AET) i 1996. Selskabet udspringer af Aalborg Industries og bygger på en stærk knowhow inden for kraftværker i det nordjyske. Foto: Tanja Lund Carstens

Det nordjyske ingeniørselskab Aalborg Energie Technik rider på en grøn bølge, som er gået under radaren.

Nu ser det imidlertid ud til, at succesen kommer til at kaste en klækkelig gevinst af sig.

Aalborg Energie Technik (AET) har på tre år næsten tidoblet overskuddet til knap 60 mio. kr. og har ifølge Finans’ oplysninger hyret investeringsbanken Carnegie for at undersøge mulighederne for et salg.

Adm. direktør Hans Erik Askou ønsker ikke at uddybe planerne, men han fortæller, at selskabet er inde i en stærk udvikling.

»Vi har haft en god vækst i de sidste par år. Det fortsætter i år, og vi arbejder på, at det skal fortsætte fremadrettet. Med den stærke udvikling er det naturligt, at vi løbende overvejer mulighederne for, hvordan vi bedst muligt sikrer, at det fortsætter,« siger han.

AET er hovedsageligt ejet af medarbejdere og ledelsen, og de står nu til at høste en klækkelig gevinst på virksomheden, efter at de for to år siden købte en række andre investorer ud. Kapitalfonde betaler omkring 10 gange indtjeningen for virksomheder i øjeblikket, og udjævnes AET's indtjening over en årrække, indikerer det en pris omkring 300-500 mio. kr. Det tal er dog behæftet med meget stor usikkerhed (se faktaboks).

AET blev stiftet i 1996 som et spin-off fra det tidl. Aalborg Boilers, og tre ud af fem medlemmer af ledelsen har i dag rundet 60 år.

Selskabet designer, installerer og driver større biomassefyrede kraftværker og har leveret nøglefærdige løsninger til flere store europæiske energiselskaber.

Biomasse har vundet hastig udbredelse som brændsel i takt med, at flere og flere europæiske lande arbejder på at udfase kul og gas, og det er den bølge, som AET's erfarne kraftværks-specialister rider på.

Mens de sidste ti års resultater har været svingende med et par mindre underskud og et par solide overskud iblandt, er AET for alvor begyndt at tjene solide penge i løbet af de sidste par år, hvor selskabet har vundet flere store ordrer.

Ifølge Hans Erik Askou skyldes succesen, at AET efter mange år har sikret sig en solid track record, som investorerne har fået øjnene op for. Man har med andre ord bevist, at man leverer til tid og budget, og at anlæggenes ydeevne er i top.

»Vi er ret godt kørende, og projekterne går godt. Vi er ved at bygge fire steder i Europa i øjeblikket, og vi har et fokus på at gøre tingene ordentligt. Det er simpelthen vigtigt,« siger Hans Erik Askou, der fortæller, at man budgetterer med en »betydelig vækst« i både omsætning og overskud i 2017.

Ifølge en ledende kilde i en dansk kapitalfond er AET ikke umiddelbart et oplagt opkøbsemne for en kapitalfond, fordi resultaterne som projektvirksomhed »hopper og danser«.

Kraftværket Rothes Corde er opført af Aalborg Energie Technik i Skotland. Det producerer energi ved hjælp af rester fra whiskey-produktion samt træflis. Foto: Aalborg Energie Technik

Kontrakter på opførsel af nye kraftværker har som regel en trecifret millionværdi og kan være flere år undervejs, og derudover er ordrerne afhængige af politisk velvilje som afgiftsfritagelse på biomasse herhjemme og direkte støtte i bl.a. Storbritannien.

Den ujævne indtjening gør selskabet lidt tricky at købe, hvis en eventuel køber ønsker at lånefinansiere en stor del af købet, sådan som kapitalfonde typisk gør.

På plussiden tæller, at AET ikke selv har produktion og derfor har lave faste omkostninger, da udgifterne hovedsageligt består af løn til 150 ansatte i Danmark samt omkring tyve medarbejdere i både Storbritannien og Frankrig.

Hans Erik Askou ønsker ikke at uddybe, hvilken slags investor, det er, man leder efter, eller hvordan den spredte ejerkreds vil se ud efter et eventuelt salg.

»Vi gør os alle mulige overvejelser, men vores fokus er på at eksekvere de mange projekter, vi har, samt skaffe nye,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.