Erhverv

Lån en paraply gratis: Tre jyske iværksættere vil skærme England for regn

Deleparaplysystemet 'Brelly', der er udviklet af Aarhus-virksomheden Abrella, skal internationaliseres. Fra januar skal det engelske marked erobres.

Stifterne af deleparablsystemet Abrella, fra venstre: Mattias Edström, Sebastian Bogner og Andreas Søgaard. Foto: Abrella

Da du tog hjemmefra, skinnede solen fra en skyfri himmel. Men den danske sommer er lunefuld, og nu står det ned i stænger. Paraplyen har du selvfølgelig glemt derhjemme.

Den problemstilling har en aarhusiansk virksomhed, Abrella, fundet løsningen på. Den har opsat paraplyholdere rundt omkring i danske byer med paraplyer, du kan låne. Når du er færdig med den, afleverer du den i en af Abrellas holdere i byen.

Byparaplyen

Byparaplyen findes i Aarhus, Silkeborg, Horsens, Herning, Viborg og Randers.

Den er gratis – man låne og returnere i holdere omkring i bylivet.

I udlandet går byparaplyen under navnet City Umbrella.

Den findes i Norge, Sverige, Finland og Schweiz.

Indtjening kommer fra sponsorer, som er synlige på paraplyen.

Hver by har sin egen byparaply med unikke farver og motiver.

Abrella har videreudviklet låne-paraplyen og er klar til at internationalisere sit nyeste skud på stammen – Brelly. Målet lige nu er at introducere Brelly på det engelske marked i januar, men det langsigtede mål er, at Brelly skal monopolisere hele paraplyindustrien.

Brelly er simpelt. Paraplyen er gratis at låne i 10 timer. Den låses op via en app, der arbejder sammen med en chip, der sidder i paraplyen. Efter 10 timer begynder det at koste penge. Prisen stiger alt efter, hvor længe man er om at aflevere den tilbage.

Den første engelske by, der får glæde af Brelly, er Manchester. Og det er ingen tilfældighed.

»Byen vokser enormt, og derudover kalder de sig selv for ’the rainy city’, så det er klart, at vi starter der, da der er meget potentiale i byen,« siger stifter og direktør i Abrella, Andreas Søgaard.

Manchester har 541.300 indbyggere, og det regner 152 dage om året.

Abrella

Startet i 2013 af Andreas Søgaard.

Består af Andreas Søgaard og Mattias Edström, der begge er kaospiloter og Sebastian Bogner, der er datalog.

Har kontor i HatchIT Lab under Aarhus Universitet.

Målet med låne-paraplyen er ikke bare at skærme den enkelte fra regnen, men at skabe bedre byer i regnvejr. For med en paraply ved hånden bliver man uafhængig i vejret, og det gavner også detailbutikker, når kunderne kan bevæge sig frit.

»Mange lader sig begrænse når det regner, og derfor vil vi vise at regn nødvendigvis ikke er en negativ ting. Vi vil sprede smil med vores paraplyer, og vise hvor lidt der skal til for at gøre hverdagen nemmere,« siger Andreas Søgaard.

Abrella blev tildelt Business Region Aarhus' Iværksætterpris i 2015. De foldede paraplyer ud i flere jyske byer. De var med i Løvens Hule på DR1, men ingen af løverne bed på paraply-drengenes idé.

Det har dog ikke slået dem ud. Heller ikke, at Byparaplyen ikke blev en succes i København.

Stifterne af Abrella valgte i stedet at vende deres erfaringer og kritik til noget positivt. Det var her, Brelly blev udviklet. Et lånekoncept, som sikrer, at virksomheden ikke mister penge, hvis brugerne ikke afleverer paraplyerne tilbage. De har selv investeret 1 mio. kr. i projektet.

Allerede til november rejser iværksætterne til Manchester for at finde samarbejdspartnere og sprede budskabet om deres nye paraply.

BRANCHENYT
Læs også