Erhverv

Amerikansk jobrapport viser svagere fremgang end ventet

Det amerikanske jobmarked kører langsommere end forventet. Det viser sig ved, at der "kun" blev skabt 156.000 job på det amerikanske arbejdsmarked uden for landbruget i august.

Foto: AP Photo/Charles Krupa

De amerikanske jobtal, også kendt som kongetallet, der har stor betydning på finansmarkederne, bød fredag på 24.000 færre jobs end ventet.

Den forventede udvikling i arbejdsløsheden, ekskluderende landbrugsansatte, lå på 4,3 pct., mens forventningerne for jobskabelse var 180.000.

»Det vi har fået er vel egentlig sådan en lidt middelmådig jobrapport. Der om noget svækker renteøgningen i USA’s centralbank. 156.000 var i underkanten af det tal, der var forventet,« siger seniorstrateg ved PFA Pension, Rasmus Pilegaard, og fortsætter:

»Endnu vigtigere for de finansielle markeder, så steg lønningerne kun med 0,1 pct., hvor det var forventet, at de ville stige med 0,2 pct. Det er positivt, da en meningsfyldt stigning i inflationen i USA, som kan trække renterne op, nok er markedets største frygt i de her dage.«

Der er stadig solid vækst i amerikansk økonomi. Det ser ud til at fortsætte, men måske i et lidt lavere tempo.

Steen Bocian, Cheføkonom ved Danske Erhverv

Cheføkonom ved Danske Erhverv, Steen Bocian, ser ikke tallene som bestemt positive, men tror på fortsat vækst.

»Rent jobskabelsesmæssigt er det en lille skuffelse. Men det er ikke en massiv skuffelse med tanke for, at der ikke er et rigtigt lønpres. Der er stadig solid vækst i amerikansk økonomi, som blev justeret op til 3 pct. årsvækst ved andet kvartal. Det ser ud til at fortsætte, men måske i et lidt lavere tempo,« siger Steen Bocian.

Ifølge Rasmus Pilegaard lader det alt andet lige til at være en udmærket rapport for aktiemarkedet, da den medvirker til at holde renterne lave.

»Man skal huske på, at så længe der bliver skabt mere end 80.000 stillinger om måneden, så er der faktisk en opstramning på det amerikanske aktiemarked,« siger Rasmus Pilegaard.

Rapporten her tyder på, at opsvinget kan fortsætte i længere tid.

Rasmus Pilegaard, Seniorstrateg ved PFA Pension

De amerikanske renter tager altså et lille dyk nedad, hvor euroen bliver styrket over for dollaren. Det sætter sig i de europæiske aktier, hvorimod de amerikanske aktier ikke lader til at bevæge sig det store.

»Det der tager mest fokus i markedet lige nu, er spørgsmålet om, hvor længe den robuste vækst kan blive ved, uden at der kommer inflationspres. Rapporten her tyder på, at opsvinget kan fortsætte i længere tid,« siger Rasmus Pilegaard.

Han fremhæver det dog som negativt, at man ser arbejdsløsheden stige fra 4,3 pct. til 4,4 pct. - men at det skal tages med et gran salt og ses på baggrund af, at der samtidig ses et mindre fald i erhvervsfrekvensen.

BRANCHENYT
Læs også