Erhverv

Giganterne kæmper om James Bond og milliarderne

Der er milliarder på spil, når de store mediegiganter kaster sig ud i en regulær budkrig om rettighederne til at distribuere populære agent-film i fremtiden.

Mon ikke, at James Bond og Daniel Craig får lov til at køre i en fed Aston Martin i den kommende Bond film som vil være klar i 2019. Her et foto fra filmen Spectre. (AP Photo/Angelo Carconi, ANSA, File)

Amazon og Apple går med i kapløbet om distributionsrettighederne til James Bond-filmene. 

Det skriver The Guardian.

Rettighederne vurderes til at være mellem 2 mia. og 5 mia. dollar værd (ca. 12,5 mia. og 31,2 mia. kr.). Distributionsrettighederne indeholder ud over retten til distribution af James Bond-filmene, et krav om at selskabet, der ender med at indgå handlen, skal medfinansiere mulige kommende film med rettighedshaverne MGM og Eon.

Ud over Amazon og Apple, er det - blandt andet - de klassiske Hollywood-selskaber, 21st Century Fox, Universal Studios, Warner Bros, samt den gamle rettighedsholder, Sony, der har meldt sig på banen.

Ifølge Richard Broughton fra analysevirksomheden Ampere vil Apple og Amazon ændre den nuværende praksis på distributionsområdet, hvis et af selskaberne vinder handlen.

- Hvis Warner vinder, vil det være business-as-usual, hvor de vil sælge tv-rettighederne videre til andre aktører på markedet. Hvis Apple eller Amazon vinder handlen, vil de måske ikke sælge tv-rettigheder til andre men i stedet distribuere filmene gennem egne tjenester på global plan, siger Richard Broughton til The Guardian.

David Handcock, der er en filmanalytiker for IHS Markit, vurderer, at det ændrede marked, for hvordan forbrugere ser film, kan være grund nok til, at MGM og Eon overvejer en potentiel bredere og anderledes aftale om distributionsrettighederne af James Bond-filmene.

Warner Bros er indtil videre, ifølge The Guardian, den førende kandidat til at overtage rettighederne til agent 007.

Læs også