0

Hemmelige tal: Coop taber millioner på kendte dagligvarekæder

De Coop-ejede brugskæder er langt efter budget i 2017 og klarer sig foreløbigt dårligere end i det skuffende 2016. Det viser fortrolige tal, som Finans er i besiddelse af.

De Kvickly-varehuse, der er ejet af Coop, kom ud af årets første halvdel med et næsten tre gange så stort underskud som budgetteret.

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans

Danmarks største dagligvarekoncern, Coop, har i årets første halvdel tabt millioner på dagligvarekæderne Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen.

De tre brugskæder har både præsteret dårligere end forventet og dårligere end i de første seks måneder af 2016. Det viser fortrolige nøgletal, som Finans er i besiddelse af.

Brugskæderne er delvist ejet af Coop og af selvstændige brugsforeninger. Den del af Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, der er ejet af Coop, har sammenlagt givet et underskud på knap 49 mio. kr. i årets første halvdel. I samme periode i fjor var underskuddet på 7,7 mio. kr.

Coop havde ellers budgetteret med et overskud på 64,2 mio. kr. for perioden i år. Derudover er omsætningen i de tre brugskæder samlet lavere end forventet.

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop, forklarer, at koncernen kun kommenterer økonomiske nøgletal, når der offentliggøres årsregnskab i april.

»Dog kan vi sige, at tallene her langtfra er dækkende for den samlede udvikling i Coop i år. Efter de første otte måneder er vores resultat en del bedre end i den tilsvarende periode sidste år,« siger han til Finans.

Her er nøgletal for den Coop-ejede del af brugskæderne i årets første halvdel:

Mio. kr.Nettoomsætning (faktisk)Nettoomsætning (budget)EBIT-resultat (faktisk)EBIT-resultat (budget)Kæderesultat (faktisk)Kæderesultat (budget)
Kvickly3.750,93.838,7-71,7-25,5-92,5-33
SuperBrugsen2.881,62.884,759,993,547,988,2
Dagli'Brugsen1.234,81.204,9-0,910,7-4,38,9
Samlet for brugskæderne7.867,47.928,3-12,678,6-48,964,2

Kilde: Interne regnskaber Finans er i besiddelse af

Coop Danmark består ud over de tre brugskæder også af kæderne Irma og Fakta. Sidstnævnte har de seneste år haft store millionunderskud. Hvordan Irma og Fakta klarer sig hidtil i 2017, fremgår ikke af de tal, Finans er i besiddelse af.

Skal man dog tage Jens Juul Nielsens ord for gode varer, klarer Coop sig som helhed bedre nu end for et år siden. Historien er blot en anden for de brugskæder, Coop ejer.

Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen er nemlig alle efter budget målt på indtjeningen i 2017, viser de tal, Finans er i besiddelse af.

Især Kvickly gør ondt på Coop, da kæden har haft et underskud på 81,3 mio. kr. i årets første halvdel. Det er på trods af, at de selvstændige Kvickly-butikker gav et overskud på 11,2 mio. kr.

Det vil altså sige, at Coops egne Kvickly-forretninger gav et underskud på 92,5 mio. kr., hvilket er næsten tre gange så stort et underskud, som Coop havde budgetteret med.

På det danske marked for dagligvarer er fronterne lige nu trukket op blandt de største aktører.

Både Dansk Supermarked og Dagrofa har gennem henholdsvis Føtex og Meny sat prisen ned på en lang række varer, ligesom begge koncerner varsler en større mængde butiksåbninger i den kommende tid.

Coops topchef, Peter Høgsted, har for nylig skrevet i en klumme i Berlingske Business, at han ikke har tænkt sig at beordre prisnedsættelser i Coops dagligvarebutikker.

»Vi lever i en tid, hvor knaphed på tid spiller en større faktor end i 70'erne, 80'erne og 90'erne, hvor knaphed på penge gav gyldne tider for discount og laveste fællesnævner. Derfor er der ingen grund til at gå derned igen,« skrev Peter Høgsted i sin klumme om den nuværende priskrig i supermarkederne.

Kort efter klummens offentliggørelse lancerede en selvstændig SuperBrugsen i Haarby imidlertid, at den ville matche priserne i andre supermarkeder og derfor satte prisen ned på 2.000 varer.

»God service i dag er også at kunne levere konkurrencedygtige priser. Prisen er blevet det vigtigste parameter for forbrugerne, og hvis vi ikke reagerer på konkurrencesituationen og forbrugers adfærd nu, kommer vi til at kunne mærke det på sigt,« sagde uddeler Henrik Bak Larsen i sidste uge til Fyens Stiftstidende.

Det du behøver at vide!
Modtag nyhedsbrevet Briefing og få hurtigt og nemt overblik over dagens væsentligste nyheder fra erhvervslivet – håndplukket af vores redaktion.
BRANCHENYT
Læs også