Erhverv
0

Norwegian i vigtig aftale med lavpriskonkurrent

Rejsende kan købe billet med EasyJet til Norwegians oversøiske ruter. Det kan skaffe flere passagerer til Norwegians mange nye langruter.

Norwegian har indgået en vigtig aftale med EasyJet om billetter til oversøiske ruter.

Det kan få stor betydning for Norwegian, at billetter til selskabets mange oversøiske ruter fremover kan købes direkte gennem EasyJets bestillingstjeneste. Samtidig kan samarbejdet med de to lavprisoperatører skærpe konkurrencen med det etablerede netværksselskaber.

De to flyselskaber har indgået en aftale, der betyder, at passagerer med EasyJet kan flyve til London lufthavnen Gatwick og herfra videre til andre kontinenter med Norwegian.

»Det er en meget vigtig aftale for Norwegian. Partnerskabet med EasyJet kan bidrage til at skaffe passagerer til den voldsomme ekspansion på lange ruter, som Norwegian er i gang med,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Partnerskabet med EasyJet kan bidrage til at skaffe passagerer til den voldsomme ekspansion på lange ruter, som Norwegian er i gang med.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank

Norwegian har længe forhandlet med andre flyselskaber om at føde passagerer til selskabets oversøiske rutenet. Den norske lavprisoperatør har nemlig ikke et tilstrækkeligt stort netværk i Europa til selv at kunne flyve passagerer til de lufthavne, hvorfra selskabet flyver oversøisk.

Ifølge Jacob Pedersen er EasyJet et oplagt valg som samarbejdspartner.

»EasyJet er et godt match. De flyver til mange af de samme lufthavne, og deres produkter minder om hinanden.«

Jacob Pedersen vurderer, at samarbejdet kan øge konkurrencen.

»Hvis de to selskaber kan få det til at fungere effektivt, er det et oplagt alternativ til de etablerede netværksselskaber, der har samarbejde og alliancer på kryds og tværs,« siger Jacob Pedersen.

Samarbejdet gælder i første omgang Gatwick Airport nær London, og det er ikke tilfældigt.

Norwegian satser hårdt på den britiske lufthavn, hvorfra man flyver til 11 oversøiske destinationer, heraf 9 til USA.

Samtidig har EasyJet en meget stærk position i Gatwick, hvorfra selskabet flyver til mere end 75 destinationer i 28 lande. Rejsende i disse lande får altså mulighed for at kombinere en easyJet-flyvning med langdistanceruter til USA, Asien og Sydamerika.

Det er planen, at aftalen med tiden skal udbredes til andre lufthavne.

Norwegian har også forhandlet med Ryanair, men der er ikke nået en aftale.

Ryanairs kontroversielle topchef, Michael O'Leary, udtalte for nylig, at Norwegian ville løbe tør for penge i løbet af få måneder.

Det afviser Norwegian, der til gengæld oplyste, at man har kapret op mod 140 piloter fra Ryanair.

BRANCHENYT
Læs også