Erhverv

Bo Nilsson slår Zlatan på lønnen: Udskældt aktieprogram giver 629 mio. kr.

Hvis mandagens købstilbud på Nets går igennem, vil topchef Bo Nilsson havne i en lønliga, hvor det normalt kun er sportens superstjerner, der befinder sig.

Topchefen i Nets, Bo Nilsson, står til at indkassere 629 mio. kr. takket være et stærkt udskældt aktieprogram, efter at den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman mandag har budt 33 mia. kr. for Nets.

Hvis Nets bliver overtaget af den amerikanske fond, vil aktieprogrammet ikke alene sende Bo Nilsson helt i top på erhvervslivets lønskala. Bo Nilsson, der blot har haft tre år eller ca. 800 arbejdsdage som topchef i Nets, vil også kunne måle sig med nogle af verdens allerbedste professionelle fodboldspillere, der normalt befinder sig i en lønliga for sig selv.

Således står den danske topchef f.eks. til at give baghjul til den svenske superstjerne Zlatan Ibrahimovic, der i fodboldsæsonen 2016/2017 tjente 198 mio. kr. fra sin arbejdsgiver Manchester United. Det var vel at mærke inklusiv en ekstra bonus på 640.000 kr. per mål eller målgivende aflevering. Det oplyser Politiken, som har haft adgang til fodboldstjernens kontrakt med Manchester United via de lækkede dokumenter i Football Leaks.

Bo Nilssons aktieprogram er i en liga for sig i dansk erhvervshistorie. Det kom i stand, da Nilsson blev udpeget som topchef i august 2014, efter de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital købte Nets sammen med det danske pensionsselskab ATP.

På bare 26 måneder lykkedes det Bo Nilsson at gøre Nets klar til en børsnotering. Den fandt sted d. 23. september sidste pr, hvor selskabet blev prissat til 30 mia. kr. - eller 13 mia. kr. mere end Advent, Bain og ATP betalte for selskabet to et halvt år tidligere.

Selskabets massive værdistigning sikrede 70 nøglemedarbejdere en kæmpegevinst, idet aktierne i det meget omtalte aktieprogram på børsintroduktionsdagen ifølge Nets var blevet 130 gange mere værd på grund af diverse gearingseffekter, der var indbygget i programmet.

Størstedelen af aktierne var bundet, så de først kunne sælges efter et år. Med købstilbuddet fra Hellmann & Friedmann er prisen på den ellers kriseramte aktie steget betydeligt, og de 70 medarbejdere står tilsammen til at få over 1,9 mia. kr. for det samlede aktieprogram.

Bo Nilsson er den, der står til den største gevinst. Forud for børsnoteringen havde topchefen alene 3,9 millioner aktier i selskabet - dels via medarbejderprogrammet og dels via hans personlige investering via selskabet NH Fintech. I alt investerede Bo Nilsson angiveligt 30 mio. kr. i Nets-aktier.

På børsintroduktionsdagen inkasserede Bo Nilsson 147 mio. kr. på at sælge ca. 25 pct. af sine aktier. De resterende 2,9 millioner aktier kan han få 482 mio. kr. for, hvis købstilbuddet på 165 kr. per aktie fra Hellman & Friedman bliver accepteret af den samlede aktionærkreds.

Dermed står topchefen i alt til at få 629 mio. kr. for sine aktier, og det er vel at mærke ud over hans almindelige millionløn.

Derudover er der ifølge Nets et fastholdelsesprogram og to andre aktieprogrammer med længere varighed, som er indgået efter børsnoteringen. Det forventes, at disse programmer vil blive indfriet i forbindelse med, at en ny ejer overtager selskabet, og dermed gøre Bo Nilsson lønningspose endnu større.

Artiklen fortsætter under grafikken

Eksperter har kritiseret aktieprogrammet, fordi det var sammensat på en måde, hvor ledelsen havde økonomisk interesse i at sætte Nets på børsen til en så høj pris som muligt.

I månedsvis kunne de nye aktionærer se, at aktiekursen dykkede til langt under introduktionsprisen, og først i forbindelse med opkøbsrygterne i juli måned nåede kursen på Nets over de 150 kr. per aktie, som selskabet blev børsnoteret til d. 23. september sidste år.

Selv ATP, der i sin tid var med til at lave aktieprogrammet, har erkendt, at det var unødvendigt lukrativt.

»Hvis vi kunne spole tiden tilbage med Nets, havde man nok også strikket et andet aktieprogram sammen,« sagde Christian Hyldahl, da han tiltrådte som ny ATP-direktør i januar 2017.

Aktieprogrammet er også blevet kritiseret for at have den uhensigtsmæssige effekt, at topchefen og andre forgyldte medarbejdere ikke længere har et økonomisk incitament til at gå på arbejde. Det har Bo Nilsson dog tidligere afvist.

»Jeg har aldrig været mere motiveret, end jeg er lige nu,« sagde han til Finans i maj.

Nets oplyser, at handlen ventes at kunne være afsluttet i første kvartal 2018.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.