Erhverv

Spild: Shell fyrer for gråspurvene i stedet for 12.500 danske hjem

Olieraffinaderiet i Fredericia kunne levere varme til tusindvis af danske hjem, men det kan ikke betale sig pga. afgifter. Varmen går i stedet til spilde.

Shells olieraffinaderi i Fredericia lukker hvert år varme ud, der kunne lune 12.500 danske hjem, hvis ikke det var for de nuværende afgifter på overskudsvarme Foto: Shell

Shells olieraffinaderi i Fredericia sender varme for millioner af kroner op i luften hvert eneste år, fordi danske afgifter gør det for dyrt at sende den ud i fjernvarmenettet.

Eksemplet er langtfra det eneste, og samlet set spilder samfundet milliarder på, at virksomheder luner atmosfæren frem for danske hjem, lyder det fra Dansk Industri (DI).

»Det er tosset. Man bruger penge på at producere alternativ varme i stedet for bare at samle dette op,« siger Troels Ranis, branchedirektør i DI.

Shells olieraffinaderi i Fredericia leverer i dag 25 pct. af varmen til Trekantsområdets Varmetransmission Selskab (TVIS), der leverer fjernvarme i regionen.

Det svarer til, at raffinaderiet leverer varme til omkring 21.000 husstande, men Shell kan ved hjælp af en millioninvestering levere ca. 50 pct. mere.

»Vi blæser energi væk, der kunne bruges,« siger Torben Øllegaard, pressechef for raffinaderiet.

Problemet er de afgifter, der er på overskudsvarme.

Ved hjælp af nogle relativt simple tekniske installationer vil raffinaderiet været i stand til at levere varme til op mod 12.500 husstande yderligere, men afgifterne gør det for dyrt, og derfor kan det ikke betale sig.

»Det kan ikke svare sig at bruge mere, selvom det vil være relativt simpelt at gøre,« siger Torben Øllegaard fra Shells olieraffinaderi.

Kan I ikke bare forære varmen væk?

»Jo, men så kan det ikke betale sig for os. Det skal hænge sammen, hvis vi skal lave en investering i millionklassen,« siger han.

Konsekvensen af afgiftssystemet er ifølge DI, at der på landsplan spildes varme med en værdi af 2,5 mia. kr. hvert eneste år. Den varme som samfundet går glip af, når den ryger ud til fuglene i stedet for ind i de danske hjem, bliver i stedet produceret af bl.a. kulkraftværker.

»Den afgift, der pålægges, når man afsætter varme, gør, at det i mange tilfælde ikke er rentabelt,« siger Troels Ranis.

Forleden beskrev Børsen, hvordan Aalborg Portland står med samme problem. Cementproducenten spilder varme, der kunne lune 15.000 husstande. Direktøren kaldte det »helt tosset«, at landets politikere ønsker grønne løsninger og så skaber et afgiftssystem, der spænder ben.

»Vi har ikke en drøm om, at det er noget, der bliver en stor forretning for os. Vi ønsker blot, at en stor investering i øget overskudsvarme kan betale sig for os og samfundet,« sagde direktør Michael Lundgaard Thomsen til avisen.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt skriver i en mail til Finans, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at regeringen ønsker at fremme udnyttelsen af overskudsvarme. Regeringen havde i foråret en række eksperter til at analysere udfordringerne, og anbefalingerne er regeringen ifølge ministeren nu ved at tygge igennem.

»Regeringen kommer med et energiudspil i starten af det nye år, og i den forbindelse vil vi komme med forslag til, hvordan vi klogest muligt fremmer brugen af overskudsvarme,« skriver Lars Chr. Lilleholt.

BRANCHENYT
Læs også