Erhverv

Ny vagthund skal beskytte forbrugerne mod energiselskaberne

Et nyt tilsyn skal overvåge energiselskaberne og beskytte forbrugerne mod »uhensigtsmæssige varmeprisstigninger«. Det er et folketingsflertal netop blevet enige om.

Artiklens øverste billede
Danske energiselskaber har brændt milliarder af kroner af på fejlslagne investeringer og udskriver renteregninger på milliarder af kroner til forbrugerne. Et nyt tilsyn får nu til opgave at overvåge energiselskaberne. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Energitilsynet skifter nu navn til Forsyningstilsynet og får ved samme lejlighed udvidet beføjelserne til at beskytte forbrugerne mod energiselskaberne.

Det er resultatet af en politisk aftale, som netop er indgået mellem regeringen, Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og SF.

Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal Forsyningstilsynet i langt højere grad end det tidligere Energitilsynet være forbrugernes vagthund på energi- og forsyningsområdet.

Forsyningstilsynet udstyres med en uafhængig direktør, som skal arbejde for »en smidig sagsbehandling og sikre, at reglerne inden for fjernvarme, el og gas er tidsvarende og til gavn for forbrugerne.«

Lars Chr. Lilleholt lægger ikke skjul på, at det nye tilsyn blandt andet etableres som en reaktion på sager, Finans har afdækket. Herunder den stibe af fejlslagne investeringer, som elselskaberne har foretaget, samt den renteregning i milliardklassen, som fjernvarmekunderne planlægger at udskrive til varmekunderne.

»Tilsynet skal have muskler til at varetage forbrugernes interesser i dialog med en branche, som i stigende grad bliver kommercialiseret og professionaliseret. Branchen er jo velorganiseret og gode til at varetage deres egne interesser, men der er desværre eksempler på, at det er sket på bekostning af forbrugerne. Eksempler på det synes jeg, vi har set i blandt andet de seneste sager om forrentning i fjernvarmesektoren og elselskaber, der har foretaget store investeringer i fejlslagne projekter,« lyder det en kommentar fra Lars Chr. Lilleholt.

Fjernvarmeselskaberne har ifølge lovgivningen mulighed for at opkræve renter relateret til de opsparede værdier i selskaberne, og en stribe selskaber planlægger at benytte denne mulighed, hvilket har vakt stor forargelse på på Christiansborg. Samlet set ventes energiselskaberne at udskrive en renteregning på op mod 3,5 mia. kr. til forbrugerne.

Det er ikke lykkedes politikerne at få fjernvarmeselskaberne til at opgive rentefidusen, og oprettelsen af det nye tilsyn skal blandt andet ses i det lys.

»Forbrugerne risikerer at betale for meget for gas, el og varme, når tilsynet ikke er stærkt og effektivt,« mener Lars Chr. Lilleholt.

Hurtigere sagsbehandlingstider er også en af de centrale målsætninger for Forsyningstilsynet. Der henvises til, at der er set eksempler på sagsbehandlingstider på helt op til 14 år.

I modsætning til tilsyn i andre lande er Energitilsynet i dag en rent administrativ myndighed uden ansvar for udvikling og tilpasning af regulering, oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse. Heri understreges det, at den nye institution, Forsyningstilsynet, inddrages tættere i arbejdet med at udvikle regler. Målet er, at uhensigtsmæssige regler hurtigere opdages og ændres .

»Som opfølgning på aftalen om ny regulering af fjernvarmesektoren og i forlængelse af den nye aftale om tilsynet, vil regeringen snarligt fremsætte et lovforslag, der skal sikre, at Forsyningstilsynet har tilstrækkelige data om varmeselskaberne til at kunne kontrollere, at reglerne overholdes, og at selskaberne drives effektivt til gavn for forbrugerne,« hedder det i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.