0

Arbejdsgiver indrømmer: Ansat døde af overarbejde

I Japan er det normalt at arbejde så meget, at man risikerer at dø af det. "Død ved overarbejde" har endda sit helt eget navn.

Japan er verdens tredjestørste økonomi med en befolkning på størrelse med Spanien og Tyskland tilsammen. Og folk presses til at arbejde over i en sådan grad, at de dør af det. Foto: AP Photo/Koji Sasahara

Det nationale japanske medieselskab NHK har efter mange år indrømmet, at en af stationens journalister døde som følge af for meget overarbejde.

Den 31-årige kvindelige politiske reporter Miwa Sado havde 159 overarbejdstimer inden for de seneste tre måneder op til sin død, og det er den officielle årsag til, at hun døde af et hjertestop, skriver CNN.

Japan er kendt for en kultur på arbejdsmarkedet, hvor man arbejder ekstremt meget og ofte har overarbejde. Landet har i flere år kæmpet med problemer som følge af den store arbejdsbyrde, mange japanere udsættes for.

En rapport fra sidste år, som den japanske regering offentliggjorde, konkluderede, at hver femte arbejder risikerer at arbejde sig selv ihjel.

Problemet er så stort, at selve begrebet "død ved overarbejde" har sit helt eget japanske ord: Karoshi.

Selv om Miwa Sado døde i 2013, er dødsårsagen blevet holdt hemmelig indtil denne uge, hvor den japanske pendant til Arbejdstilsynets konklusion endelig blev offentliggjort.

I 2015 blev et selvmord af en anden japansk arbejder, Matsuri Takahashi, direkte forbundet til for meget overarbejde. De japanske myndigheder angav årsagen til hendes selvmord som overarbejde.

Hun arbejdede på et reklamebureau, og hendes arbejdsgiver havde presset hende til at arbejde 105 timer over i den måned, der ledte op til hendes selvmord.

Direktøren for reklamebureauet tog sin afsked, efter det kom frem.

Arbejdsretsadvokater og borgergrupper har i mange år forsøgt at få ændret den japanske lovgivning, for at få staten til at anerkende "karochi" som et alvorligt socialt problem.

Det resulterede i en ny lovgivning i 2014, som opfordrede til indførelse af bedre arbejdsbetingelser. Men virksomhederne er ikke tvunget til at følge anbefalingerne, skriver CNN.

BRANCHENYT
Læs også