Erhverv

Kan hente 330 mio. kr.: Lars Marcher snublende nær den helt store gevinst

Efter fem år med en kursvækst på den gode side af 1.300 pct. står medicokomets direktør til at kunne hente en aktiegevinst på 330 mio. kr. - mere end 10 gange årslønnen. Formand er ikke bekymret for kortsigtet konflikt.

Artiklens øverste billede
Ambu-topchef Lars Marcher kan sælge aktier fra sit optionsprogram med en fortjeneste på vel over 300 mio. kr. i de kommende år. Foto: Stine Bidstrup.

Lars Marcher, topchef for børskometen Ambu, kan i de kommende år blive en endog meget holden mand, hvis aktien bare nogenlunde holder værdi.

En gennemgang af Ambu-topledelsens optionsprogram foretaget af Finans viser, at den to mand store direktion til sammen kan få en profit på ca. 400 mio. kr. ved den nuværende kurs på Ambu-aktien på 560 kr.

Af det beløb tilfalder 330 mio. kr. Lars Marcher, der bekræfter tallet, men ellers ikke har ønsket at kommentere optionsprogrammet.

Det gør til gengæld Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager. Formanden medgiver, at topchefen i de kommende år rent økonomisk har en meget klar interesse i aktiekursen, der langt overstiger, hvad han kan forvente at få i fast løn - Lars Marcher tjente ifølge seneste regnskab lidt under 10 mio. kr. - men han mener ikke, der er grund til bekymring.

»Det sker på baggrund af en periode, hvor markedsværdien er steget fra 1 til 20 mia. kr. Så der er skabt markant værdi for investorerne. Lars har været med i ni år, så der er ikke tale om, at gevinsten er skabt på en kort bane. Fra min stol kan jeg kun sige, at det er velfortjent. Både når du måler på virksomhedens nøgletal, og når du ser på den værdi, der er skabt for investorerne,« siger Jens Bager og uddyber:

»Så er det selvfølgelig rigtigt, at når værdiskabelsen er så stor, som den har været, så bliver der tale om et meget stort beløb. Det har med rette offentlighedens interesse. Men jeg kan kun sige tillykke til Lars.«

Den nuværende værdiansættelse på 23,5 mia. kr. af medicofirmaet svarer til mere end 70 gange overskuddet før skat. Netop virksomhedens nøgletal i forhold til værdien har været et af fokuspunkterne for en årelang kampagne fra negative spekulanter - short sellere - mod Ambu.

Men kampagnen er ikke gået godt for shortsælgerne, der er løbet ind i et markant nederlag.

Det skyldes ikke mindst Lars Marchers salgsevner, vurderer en af Ambus mangeårige investorer, den amerikanske kapitalforvalter T. Rowe Price.

»Lars er en exceptionel leder for et selskab på Ambus størrelse. Vi troede, han ville blive taget til en topstilling hos Coloplast eller lignende,« siger Justin Thomson, chief investment officer. T. Rowe Price ejer ifølge Thomson lige under 2 pct. af aktierne i Ambu og investerede første gang i selskabet i 2004.

Det man også må sige om Ambu, er, at det er et selskab med en ledelse, der er utroligt dygtige til at præsentere casen.

Mads Zink, chefhandler, Danske Bank

Også på markederne kan man direkte se det, når Lars Marcher taler om Ambu, lyder det fra Danske Banks chefhandler Mads Zink.

»Det man også må sige om Ambu, er, at det er et selskab med en ledelse, der er utroligt dygtige til at præsentere casen. Når der har været roadshow eller kapitalmarkedsdag som i dag (onsdag, red.), så kan man som oftest se, at der pludselig er mange købere.«

Ambu-aktien steg onsdag med over 14 pct. efter selskabet havde afholdt kapitalmarkedsdag i London.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.