Erhverv

Aktietilbagekøb driver aktionærfest op i nyt rekordniveau

Pengene vælter tilbage fra de børsnoterede selskaber som aldrig før i disse år. Men det er ikke udelukkende en god ting, lyder det fra flere sider.

Alt tyder på, at 2017 bliver det største danske år for aktietilbagekøb nogensinde. Novo Nordisk alene har siden 2012 ifølge Nationalbanken brugt 100 mia. kr. på at købe aktier tilbage. Foto: Stine Tidsvilde

Aktionærerne i landets børsnoterede selskaber har aldrig fået sendt så mange penge tilbage fra virksomhederne som de vil, når 2017 er ovre.

Nye tal viser, at aktionærer står til at modtage over 120 mia. kr. i år. Det er mere end dobbelt så meget som for bare fem år og højere end på noget tidspunkt tidligere.

Det viser data fra Nationalbanken og fondsbørsen for henholdsvis aktieudbytter- og tilbagekøb sammenholdt med historiske data, som er bearbejdet af henholdsvis Nykredit og Finans.

Pengegaver til aktionærer som aldrig før
  • De seneste tre år er der sendt lige så mange penge tilbage til aktionærerne i de børsnoterede selskaber som i resten af det seneste årti
  • Alene i 2015-2017 har de børsnoterede virksomheder udbetalt udbytte eller tilbagekøbt aktier for ca. 330 mia. kr.
  • Tallene er langt højere end i det foregående årti, hvor aktietilbagekøb var en relativt sjældenhed og hvor højeste udbytteår - 2007 - kun lige akkurat rundede 30 mia. kr., hvilket betød at der i alt i 2007 blev givet ca. 35 mia. kr. tilbage til aktionærer mod 120 mia. kr. i år.

Kilder: Nationalbanken, Nykredit, Fondsbørsen, egne beregninger.

Den voldsomme pengestrøm er dog ikke lutter gode nyheder.

For selv om det er rart at få penge tilbage i hånden, ville det være bedre, hvis virksomhederne kunne finde ud af investere nogle af dem, påpeger aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen.

»Aktionærerne kan som udgangspunkt godt lide, at de får penge tilbage fra virksomhederne. Men udbytte- og tilbagekøb betyder, at virksomhederne ikke bruger pengene til noget andet, herunder investeringer, der skal imødegå en højere efterspørgsel i fremtiden,« siger han.

Det er især virksomheder som Novo Nordisk, Danske Bank og A.P. Møller - Mærsk, der fører an i festen, men mange andre af landets største børsnoterede virksomheder er også sprunget med på vognen i de senere år.

Kun et fåtal af landets største virksomheder har prioriteret investeringer højere end aktionærgaverne.

»Det ville faktisk være mere positivt, hvis man i højere grad rustede sig til vækst. Ser man på aktiemarkederne bredt - ikke kun i Danmark - er det dette ben, der for alvor mangler i det økonomiske opsving,« siger Otto Friedrichsen.

Han peger samtidig på, at baggrunden for pengeregnen er, at virksomhedernes kapacitet imødegår den efterspørgsel, som de oplever.

Samtidig er der ikke meget, der tyder på, at det at sende penge ud af virksomhederne og tilbage til aktionærerne i et hidtil uset omfang er ubetinget godt for samfundsøkonomien, lyder det fra Nykredits cheføkonom, Tore Stramer.

Den manglende brik i opsvinget er, at virksomhederne også begynder at investere herhjemme - og som tallene jo viser har de musklerne til at gøre det.

Tore Stramer, Cheføkonom, Nykredit

»For det første bliver ganske mange af pengene sendt ud af landet, da de største børsnoterede virksomheder har høje andele af udenlandske ejere. Dertil kommer, at det er danskere med relativt høje indkomster, der ejer størstedelen af den hjemlig andel af aktierne. Så man skal ikke sætte næsen op efter, at det sætter gang i en forbrugsfest,« siger Tore Stramer.

Tallene viser til gengæld, at landets største virksomheder står ganske stærkt, påpeger cheføkonomen.

»Udviklingen et udtryk for sunde virksomheder, som gør sig godt i den globale økonomi. Det er noget, der gavner os alle sammen.« siger Tore Stramer.

Lige som Otto Friedrichsen peger Stramer på, at virksomhedernes lave investeringsniveau er den manglende brik i opsvinget, og det på trods af, at formuerne bugner, og tallene viser, at virksomhederne har musklerne til at investere mere.

Han peger samtidig på, at både officielle væksttal og undersøgelser af virksomhedernes planer for de kommende måneder kan tyde på, at 2018 bliver året, som vil bryde den markante udbyttetrend, der i årene 2015-2017 har sendt ca. 330 mia. kr. tilbage til de børsnoterede selskabers aktionærer.

Læs også
Top job