Erhverv

Antallet af nye arbejdsløse i USA rammer 44-årigt lavpunkt

Siden 1973 har antallet af amerikanere, der ansøger om understøttelse, ikke været lavere end nu. Det underbygger forventningen om, at USA’s centralbank vil hæve renten i december.

Der er flere jobs og færre ledige i USA, som nu på nogle nøgletal ligger bedre end siden 1973. Foto: Tony Dejak Foto: Tony Dejak/AP

Der var 22.000 færre amerikanere, som sidste uge ansøgte om statslig arbejdsløshedsunderstøttelse. Og dermed kan USA nu glæde sig over, at antallet af nye amerikanere på understøttelse blev det laveste i 44 år. Det skriver New York Times.

Hvor der i begyndelsen af september var 298.000 ansøgninger om USA’s svar på kontanthjælp på en uge, var det i sidste uge faldet til 222.000. En del af forklaringen på det store fald er dog også, at flere tropiske orkaner ramte USA og sendte tusindvis ud i midlertidig arbejdsløshed på grund af for eksempel ødelagte restauranter og butikker.

Antallet af ansøgninger er kun én ud af mange indikatorer for, hvordan økonomien har det i USA, men tendensen går igen i flere andre nøgletal. Andelen af arbejdsløse er på 4,2 pct. af arbejdsstyrken, det laveste i over 16 år. Og antallet af amerikanere på kontanthjælp i mere end en uge er faldt til 1,89 mio., det laveste i knap 44 år.

En af forklaringerne er, at beskæftigelsen i industrien er stigende. I det nordøstlige hjørne af USA, den såkaldt midtatlantiske region, har der for eksempel aldrig været så mange beskæftiget i industrien som nu.

De stærke tal for arbejdsmarkedet underbygger den i forvejen stærke forventning om, at USA’s centralbank vil hæve renten et nøk i december, vurderer New York Times.

BRANCHENYT
Læs også