Erhverv

Affaldet flyder i det ydre rum

Aktive satellitter udgør kun en lille del af de objekter, der kredser om Jorden.

Jorden er omringet af rumaffald. Foto: ESA

Det ydre rum flyder med satellitter, raketskrog og rumaffald, der kredser om jorden. De fleste af tingene er opsendt af blot tre lande: USA, Rusland og Kina. Tilsammen er de ansvarlige for knap 9 ud af 10 objekter, der kredser om Jorden. Det viser de optegnelser, der bliver lavet af Joint Space Operations Center; en organisation under det amerikanske militær, der holder øje med rumobjekterne.

Rusland, hvis tal inkluderer ting opsendt af Sovjetunionen, er ansvarlig for 6.515 af de i alt 18.787 genstande, der er store nok til at kunne følges fra Jorden. USA følger lige efter med 6.207 ting, mens Kina kommer på tredjepladsen med 3.836 objekter.

Størstedelen af objekterne er rent affald såsom døde satellitter, værktøj tabt af astronauter, brugte raketdele og fragmenter fra kollisioner mellem større objekter. Rumaffaldet er farligt, fordi det kan kollidere med aktive satellitter og rumfartøjer og ødelægge dem. Affaldet kan kredse om Jorden i hundredvis af år, før det falder tilbage i Jordens atmosfære.

Danmark er noteret for at have opsendt otte satellitter, de fleste af dem minisatellitter.

BRANCHENYT
Læs også