Globale topchefer advarer: Det økonomiske pres går ikke væk
Forbrugerne skal vænne sig til stigende priser længe endnu, og manglen på arbejdskraft vil være langvarig. Det er advarslen fra topcheferne for nogle af verdens største virksomheder.
Den akutte prop, der synes at have sat sig fast i verdenshandlen og skaber prisstigninger og mangel på varer, er måske nok akut. Men den forsvinder ikke foreløbig. Så de stigende priser på alt fra sæbe til is til kaffepulver går ikke væk foreløbig.
Og manglen på arbejdskraft vil vare mange år endnu.
Advarslen kommer ikke fra en vilkårlig dommedagsprofet af en økonom. Den kommer fra topcheferne i nogle af verdens største virksomheder.
Det er nyhedsbureauet Reuters, der har talt med dem og spurgt dem, hvad de forventer.
En af dem er finansdirektøren for Unilever, en gigantisk koncern, der sælger varemærker som Dove-sæbe, Magnum-is, Knorr-pulvere og Rexona-deodoranter.
Unilever har allerede hævet sine priser med i gennemsnit 4,1 pct. i tredje kvartal i år, fordi der er mangel på råvarer og stor efterspørgsel efter snart sagt alting kloden rundt.
»Vi forventer, at inflationen vil være højere næste år end i år,« siger Unilevers finansdirektør, Graeme Pitkethly til Reuters.
Også fødevaregiganten Nestlé har hævet sine priser.
Lige nu ligger tusindvis af containere og venter på skibe ud for nogle af verdens største havne. De venter på at komme ind og blive losset og sendt ud til forbrugerne eller de virksomheder, der mangler råvarer eller delkomponenter.
Der er lige nu en mangel på arbejdskraft, brændstof, skibe og byggematerialer, fordi verden efter den totale pandeminedlukning pludselig buldrer derudaf, og mange kan ikke følge med.
Men noget af efterspørgslen er ikke udtryk for en midlertidig prop. Det er et problem, der vil vare i mange år, forudser en anden af de topchefer, Reuters har talt med.
Det er topchefen i Randstad, et firma, der hjælper med at rekruttere arbejdskraft til virksomheder i mange lande. Firmaet forventer, at der vil være mange på arbejdskraft i mange år, fordi flere ældre forlader arbejdsmarkedet, og færre unge kommer ind og erstatter dem.
»Vi tror, at manglen vil være strukturel. (...) Der er efterspørgsel efter personale inden for sundhed, uddannelse, teknologi og logistik,« opremser Randstads topchef, Jacques van den Broek, til Reuters.
Mangel på de rette folk vil presse lønningerne i vejret, og det har ført til konflikter om lønniveauet i mange lande - også i Danmark, hvor man især har set det inden for sygeplejersker.
Globalt fortæller store industrikoncerner som ABB og Volvo om mangel på fagfolk og på de komponenter, der skal puttes i maskiner og biler.
Mange centralbankchefer er optaget af inflationen, som helst ikke skal blive for høj og kvæle den økonomiske vækst, der er i gang.
Men flere af de topchefer, Reuters har talt med, tror altså, at presset på priser og lønninger bliver svært at tøjle på kort sigt alene med penge- og finanspolitik.