Nordea forbyder alle ansatte at eje bitcoins
Risikoen for at deltage i kriminalitet betyder, at alle 31.000 ansatte i Nordea forbydes at handle med bitcoins og andre kryptovalutaer.
Storbanken Nordea forbyder alle 31.000 ansatte at eje bitcoins og andre kryptovalutaer.
»Det er så ureguleret et marked, og vi er bange for, at medarbejderne uden at vide det havner i en situation, som er uetisk eller direkte kriminel,« siger Stine Green Paulsen, fungerende pressechef i Nordea.
De ansatte blev orienteret om de nye regler i dag kl. 13, og de træder i kraft den 28. februar.
»Vi tvinger ikke ansatte, der allerede ejer kryptovalutaer, til at sælge det, de ejer i dag. For så påfører vi dem et muligt tab. Men vi anbefaler at de ikke ejer dem,« siger Stine Green Paulsen.
Risikoen for uforvarende at deltage i kriminalitet gælder vel også for bitcoins, som ansatte allerede har købt?
»Det kan man sige. Men det ville være urimeligt at påføre ansatte et tab, hvis de har handlet på et tidspunkt, hvor reglerne ikke var der. Men vi anbefaler dem ikke at eje bitcoins og kryptovalutaer,« siger Stine Green Paulsen.
Men indtil den 28. februar må ansatte købe lige så mange bitcoins, de ønsker?
»Principielt ja. Men det er ikke anbefalingen, at man gør det,« siger Stine Green Paulsen.
Der har i noget tid været forlydender om, at Nordea havde forbudt de ansatte at eje og handle bitcoins. Da Finans i onsdags direkte spurgte Stine Green Paulsen, om banken havde indført eller var på vej til at indføre et sådan forbud, afviste hun det.
Fredag annoncerede banken så, at nogle tusinde ansatte i wholesale-afdelingen, der håndterer storkunder, var blevet underlagt et forbud.
Nordea’s topchef, Casper von Koskull, har offentligt været meget kritisk overfor bitcoin og kryptovalutaer. I december 2017 sagde han således til nyhedsbureauet Bloomberg, at historien viser, at nye valutaer kommer og går. Og han sammenlignede bitcoin med tulipanboblen i 1630’erne i Holland, hvor priserne på tulipanløg pludseligt steg voldsomt for til sidst at falde helt sammen og skabe økonomisk krise i Holland.
Kryptovalutaer som bitcoin er steget markant i værdi gennem 2017 - men har dog her i begyndelsen af 2018 mødt betydelige dyk.