• Opdateret 24/09/2018 kl. 13:34
Finans

Europæisk vagthund vil kigge Finanstilsynet efter i kortene

Det europæiske banktilsyn, EBA, går nu ind og undersøger, om Finantilsynet herhjemme har varetaget sine forpligtelser godt nok i forbindelse med Danske Banks hvidvask-sag i Estland.

Artiklens øverste billede
Foto: Liselotte Sabroe

Den europæiske banktilsynsmyndighed EBA følger mandag op på EU-Kommissionens ønske om at undersøge myndighedernes opsyn med Danske Bank, der står midt i en kæmpe sag om hvidvask af penge.

Finanstilsynet herhjemme bekræfter således i en meddelelse mandag eftermiddag, at EBA har orienteret Finanstilsynet om, at myndigheden i denne uge vil rette en formel henvendelse til det danske tilsyn omkring håndteringen af hvidvasktilsyn.

Henvendelsen kommer som reaktion på, at EU-Kommissionen ifølge Financial Times har bedt EBA om at undersøge, hvad der gik galt med myndighedernes opsyn med Danske Bank i hvidvasksagen vedrørende bankens estiske filial.

- Vi kender endnu ikke de præcise detaljer omkring EBA’s forespørgsel, men vores forståelse er, at EBA vil fokusere på Finanstilsynets varetagelse af hvidvasktilsynet på koncernniveau og på udvekslingen af information med det estiske finanstilsyn, siger Jesper Berg, der er direktør for Finanstilsynet, i meddelelsen.

- Finanstilsynet er naturligvis parat til at samarbejde fuldt ud med EBA såvel som med andre europæiske institutioner om denne sag og til at redegøre for vores arbejde i relation til hvidvasktilsynet, fortsætter han.

På trods af gentagne advarsler og flere dialoger med Danske Bank var det først i 2018, at Finanstilsynet offentliggjorde en stærk kritik af Danske Banks håndtering af hvidvask i den estiske afdeling.

Samtidig er der rejst kritik af, at Henrik Ramlau-Hansen, der var økonomidirektør i Danske Bank fra 2011 til 2016, var øverste ansvarlig i Finanstilsynet frem til 2018.

- Vi vil over for EBA understrege, at vi deler opfattelsen af, at problemerne med Danske Banks manglende overholdelse af hvidvaskregler er meget alvorlige, skriver Jesper Berg.

- Vi har tilstræbt at håndtere denne sag professionelt og koordineret med det estiske finanstilsyn, som har ansvaret for tilsynet med hvidvasklovgivningen i Estland.

- Vi går dog åbent ind i en evaluering og vil se på, hvad der kan læres af denne sag, skriver Jesper Berg.

Ifølge Finanstilsynets oplysninger vil EBA senere mandag offentliggøre det brev, som tilsynet har modtaget fra EU-Kommissionen, men som allerede har været lækket til flere medier - herunder Financial Times.

- Det er Finanstilsynets forståelse, at EU-Kommissionen rejser spørgsmål om Finanstilsynets varetagelse af hvidvasktilsynet på koncernniveau. Finanstilsynet kan i den forbindelse oplyse, at det tilsynsmæssige ansvar for hvidvaskforanstaltninger på koncernniveau blev implementeret med EU’s 4. Hvidvaskdirektiv, der trådte i kraft i Danmark i juni 2017, skriver Finanstilsynet i sin meddelelse.

Derudover skulle der også blive stillet spørgsmålstegn ved Finanstilsynets koordination med de estiske myndigheder i forbindelse med hvidvasksagen i Danske Bank.

- Finanstilsynet kan i den forbindelse oplyse, at EBA’s generelle vurdering er, at de nordiske tilsynskollegier for grænseoverskridende banker er blandt de bedst fungerende i Europa. Specifikt har der siden 2015 været et særskilt hvidvasktilsynskollegium for Danske Bank, skriver Finanstilsynet.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.