Danske Banks hvidvaskskandale pletter udlandets syn på Danmark
Sagens alvor understreges af uhørt enighed om behovet for at stramme den finansielle lovgivning blandt både et bredt politisk flertal og finanssektorens toplobbyist.
Det er ikke kun Danske Bank og bankens aktionærer, der lider under den stadigt voksende hvidvaskskandale. Sagen pletter hele landets omdømme, erkender finanssektorens toplobbyist, Ulrik Nødgaard.
»Vi må se i øjnene, at det har skadet vores omdømme. Indtil nu har billedet af Danmark været, at vi var pletfrie. Og der får vi altså nogle skrammer lige nu,« siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finans Danmark.
Det er vigtigt, at vi tager nogle skridt, der viser omverdenen, at vi har styr på det.
Han oplevede i Bruxelles i sidste uge udlandets store opmærksomhed på skandalen - folk er ganske enkelt uforstående over for, hvordan det kunne ske.
»Vi har brug for som land at sende et signal om, at dette ikke er noget, vi ønsker. Vi bliver nødt til i fællesskab at få kommunikeret ud, at vi er et andet sted i dag,« siger Ulrik Nødgaard.
Han er derfor glad for, at politikerne har strammet hvidvaskloven og forhøjet bødestraffen markant.
»Vi må håbe, at summen af alt dette gør, at udlandet godt kan se, at vi tager det her seriøst,« siger Ulrik Nødgaard.
I Folketinget er der bred politisk enighed om at fordømme sagen og vise handlekraft. Det står bl.a. klart efter torsdagens åbningsdebat, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærede sig helt enig med SF-ordfører Lisbeth Bech Poulsens analyse af, hvor alvorlig Danske Bank-skandalen er for landet.
»Det er bare evident, at det er skandaløst, hvad vi har set. Det er vigtigt, at vi tager nogle skridt, der viser omverdenen, at vi har styr på det,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i åbningsdebatten.
Fredag dykkede Danske Bank-aktien markant, så kursen på et tidspunkt var nede med omkring 10 pct., og aktiens værdi dermed var den laveste siden oktober 2014. Aktien lukkede med et fald på 6,2 pct. og aktionærerne tabte dermed 8,9 mia. kr. i børsværdi.