Danske Bank og fire tidligere topledere sagsøgt i USA
Danske Bank og fire tidligere topledere i banken er blevet sagsøgt af en amerikansk pensionskasse, som følge af tab relateret til sagen om hvidvask af store summer gennem bankens filial i Estland.
De fire sagsøgte udover banken er tidligere administrerende direktør Thomas Borgen, tidligere bestyrelsesformand Ole Andersen, samt to tidligere finansdirektører, skriver Reuters.
Sagen er rejst af pensionskassen The Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund, som påstår, at det som følge af sagen har tabt penge på såkaldte ADR-certifikater, som giver mulighed for at investere i Danske Bank-aktiens udvikling på det amerikanske aktiemarked.
Fonden søger ifølge Bloomberg at repræsentere alle købere af Danske Banks ADR'er i perioden fra 9. januar 2014 til 23. oktober 2018, i en sag indbragt til den føderale domstol på Manhattan i New York.
Det er den første sag af sin slags mod Danske Bank skriver nyhedsbureauet.
Hos Danske Bank har man sent onsdag aften dansk tid endnu ikke modtaget en officiel henvendelse omkring søgsmålet. Det fortæller pressechef Kenni Leth.
- Vi har ikke nogen kommentarer, da vi ikke har modtaget noget endnu, siger han til Ritzau.
Myndigheder i både Danmark, Estland, Storbritannien og USA efterforsker pengestrømmen, der flød gennem bankens estiske afdeling.
Afdelingen lod så godt som ukontrolleret mindst 200 milliarder euro strømme igennem banken fra 2007 til 2015.
Sagen i USA kommer måske ikke som den store overraskelse, efter at det tidligere har været fremme, at et amerikansk advokatfirma var i gang med at forberede et gruppesøgsmål mod banken på vegne af investorer.
Dagbladet Børsen skrev i november, at det amerikanske advokathus U.S Market Advisors Law Group PLLC (USMA) var ved at forberede indberetningen af et søgsmål mod Danske Bank for brud på lovgivningen.
- Det foreslåede gruppesøgsmåls klagepunkt hævder, at Danske Bank har krænket føderal værdipapirlovgivning i forbindelse med den igangværende undersøgelse af hvidvaskskandalen, skrev USMA i en pressemeddelelse ifølge Børsen.
Tidligere onsdag var det i øvrigt fremme, at hvidvaskjægeren Bill Browder, der er medstifter af Hermitage Capital, og som tidligere har meldt Danske Bank til politiet i både Danmark og Estland som følge af hvidvaskskandalen i banken, tilsyneladende har mere på hjerte i forhold til den sag.
I hvert fald skrev Bloomberg News, at Browder har flere informationer om sagen, som han gerne vil dele med myndighederne.
- Vi har noget information om Danske Bank, som vi præsenterer for myndighederne, og som vi mener er i offentlighedens interesse, skriver Bill Browder i en e-mail ifølge nyhedsbureauet.
Informationerne skal efter planen offentliggøres på et pressemøde i Folketinget torsdag. Bill Browder vil derudover give en opdatering på efterforskningen af sagerne i både Danske Bank og Nordea samt Finanstilsynets rolle, fremgår det.
Af Folketingets egen kalender figurerer Bill Browder i tidsrummet 16-18 torsdag i et møde, der styres af Venstres Michael Aastrup Jensen.
/ritzau/FINANS