Finans

Spar Nord blev udfordret i fjerde kvartal

De sidste tre måneder af 2018 udviklede ikke efter hensigterne for Spar Nord.

Artiklens øverste billede
DAGØ JAN

Spar Nord kom ud af fjerde kvartal sidste år med et overskud efter skat på 71 mio. kr. mod 219 mio. kr. i perioden 2017. Der er flere poster, der ender lavere i oktober, november og december 2018 i forhold til månederne forrige år.

Det fremgår af bankens regnskab, der er offentliggjort torsdag morgen.

Mens nettorenteindtægterne landede på 390 mio. kr. i kvartalet imod 386 mio. kr. i perioden 2017, så faldt nettorentegebyrindtægterne med 22 mio. kr. til 271 mio. kr., og kursreguleringer og udbytte endte på 8 mio. kr. mod 77 mio. kr. i fjerde kvartal 2017. Samlet faldt basisindtægterne til 695 mio. kr. i fjerde kvartal 2918 fra 771 mio. kr. i kvartalet 2017.

For hele 2018 holdt basisindtægterne dog lige snuden oven vande på 3190 mio. kr. mod 3150 mio. kr. året før. På bundlinjen lød overskuddet på 920 mio. kr. mod 989 mio. kr. i 2017.

- Selv om det gik tilfredsstillende på både top- og bundlinjen blev 2018 desværre et mindre godt år for Spar Nords aktionærer. 2018 vil nemlig også blive husket som et særdeles dramatisk år på aktiemarkederne - ikke mindst for de danske banker, hvor en kombination af flere forhold gjorde, at aktiekurserne generelt var under stort pres, skriver banken i regnskabet.

- Så selv om vi arbejdede hårdt for at skabe resultater, og faktisk lykkedes rigtig godt med det, bød 2018 for Spar Nord-aktie på et kursfald på 27 pct. og et samlet afkast inklusive udbytte på 3,5 kr. pr. aktie på minus 23 pct., skriver banken videre.

Spar Nord påpeger, at udfordringerne blev forstærket af, at væksten i samfundsøkonomi fortsat er relativt beskeden, og "vi altså ikke kan forvente at en underliggende fremgang vil kompensere for de indtægter, vi mister på grund af det lave renteniveau."

- Samtidig må vi erkende, at vores omkostninger er under et betydeligt pres, hvilket ikke mindst skyldes de mange strategiske og compliancerelaterede it-projekter, der er i gang i disse år både hos os selv og på sektorniveau, lyder det i regnskabet.

MODERAT VÆKST I DANSK ØKONOMI

Spar Nord venter i 2019 en basisindtjening på 1,0-1,1 mia. kr. før nedskrivninger samt et resultat efter skat i niveauet 700-800 mio. kr.

Det fremgår af selskabets årsregnskab for 2018, der er offentliggjort torsdag morgen.

Basisindtjeningen landede i 2018 på 1266 mi0. kr. før nedskrivninger samt et resultat efter skat i niveauet 1094 mio. kr.

Banken regner med, at 2019 vil byde på positiv men fortsat relativt beskeden vækst i den danske økonomi, og derfor venter banken, at efterspørgslen efter finansiering og andre finansielle ydelser fortsat vil være moderate.

- Men som et resultat af bankens stærke markedsposition forventer Spar Nord også i 2019 at være i stand til at vinde markedsandele og således skabe en vækst i udlån og forretningsomfang, der vil være over sektorens gennemsnit, skriver banken i regnskabet.

Banken vil betale 3,50 kr. i udbytte per aktie, hvilket er det samme som året før.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.