Finans

Ny svindelsag rammer Danske Bank i Danmark

Millioner fra formodet momssvindel kørte gennem Danske Bank, og eksperter kritiserer Danske Bank for ikke at have levet op til deres forpligtelser i forhold til hvidvaskreglerne i den konkrete sag.

Artiklens øverste billede
En sag om formodet momssvindel rammer nu Danske Bank. Foto: Jonas Pryner Andersen / Effekt: Anders Thykier

Mens Danske Banks problemer med hvidvask hidtil har været centreret om en filial i Estland, rejser en ny sag ifølge eksperter alvorlige spørgsmål om bankens ageren i Danmark. 

I 2016, mens banken havde kendskab til de store hvidvaskproblemer i Estland, strømmede millioner af kroner fra formodet momssvindel igennem en direktørs firmakonto i Danske Bank i Danmark. 

Direktøren var en 23-årig litauisk mand, som havde oprettet kontoen uden nogensinde at møde op i banken, fremgår det af en kuratorredegørelse. Efterfølgende blev 51 mio. kr. kanaliseret igennem direktørens konto til et vekselbureau for derefter at forsvinde. 

Firmaet bag kontoen er i dag en del af den såkaldte Operation Greed, hvor 17 mulige bagmænd er tiltalt i danmarkshistoriens mest omfattende sag om momssvindel. Flere anerkendte hvidvaskeksperter siger nu, at de er stærkt kritiske over for Danske Banks manglende kontrol med bankens egen kunde i den samme sag:

»Alle alarmklokker burde have ringet i dette eksempel. Det ligner mulig hvidvask. I modsætning til de mulige hvidvasksager i Estland skete dette i hjertet af Danske Bank lige under ledelsens næse. At sige, at problemet kun var i Estland, er noget vrøvl,« siger selvstændig konsulent Graham Barrow, der bl.a. har arbejdet med hvidvaskbekæmpelse for Deutsche Bank.

Lignende toner lyder fra bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet. 

Danske Bank kan ikke kommentere den konkrete sag, men pressechef Kenni Leth mener ikke, at den kan sammenlignes med hvidvaskskandalen, hvor 1.500 mia. kr. susede gennem bankens estiske filial i perioden 2007-2015:

»Sagen i Estland handlede om en helt særlig portefølje af kunder og et setup, vi aldrig skulle have haft. Vi har siden lukket ned for porteføljen og strammet vores processer og rutiner på tværs af hele banken,« skriver han i en e-mail.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.