Danske Bank og Nordea har tabt den nordiske aktiekamp
Kun én af de nordiske storbanker har på fem års sigt formået at stige i værdi på børsen.
Danske Bank og Nordea skiller sig negativt ud som de to nordiske storbanker, der har haft den dårligste kursudvikling på fondsbørsen de seneste fem år.
Det er samtidig de to nordiske banker, der har mest forretning i Danmark.
Det viser en sammenligning af kursudviklingen i Danske Bank, Nordea, Swedbank, SEB og Handelsbanken, efter at bankerne har offentliggjort halvårsregnskaber.
»Alle banker har haft det svært de seneste et-to år. Danske Bank har så den tillægsudfordring, at vi ikke ved, om der kommer en amerikansk bøde i hvidvasksagen, og hvor stor den bliver,« siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.
Han peger samtidig på, at Danske Banks indtjeningskraft er faldet markant det seneste år, hvor banken også har brugt enorme summer på at hyre personale til at bekæmpe hvidvask.
Han vurderer, at de svenske storbanker tjener 0,5 pct. mere på udlånet til deres boligkunder end Danske Bank, fordi den danske realkreditmodel trods masser af kritik de senere år sikrer danskere lavere priser end de svenske.
»Det betyder en del, for der er tale om meget store tal, når vi taler boligfinansiering,« siger Per Hansen.
Nordeas problem er ifølge investeringsøkonomen, at banken i en årrække underinvesterede i at digitalisere banken. Det har banken rådet bod på de seneste år, og det har fået omkostningerne til at svulme op.
»Man fremtidssikrede ikke banken i tilstrækkelig grad. Det projekt begyndte Nordea på i 2015, og det vil i hvert fald køre 12 måneder endnu,« vurderer Per Hansen.
Målt på kursudviklingen i år har Swedbank klaret sig dårligere end Danske Bank og Nordea. Den svenske storbank fyrede i marts den danske topchef Birgitte Bonnesen på grund af en skandalesag om potentiel hvidvask for op imod 995 mia. kr.
Selv om bankerne har klaret sig dårligt i årevis – kun SEB har på fem års sigt en beskeden positiv kursudvikling på 2,1 pct. – har investeringsøkonomen ikke fidus til, at fremtiden byder på gode udsigter. Dog er Danske Banks prisfastsættelse trykket så langt ned, at han tror, at den har det værste bag sig.
»Danske Bank er 20-25 pct. undervurderet, hvis den kan holde indtjeningskraften, ikke bliver bedt om at polstre sig ekstra meget, og den amerikanske bøde ikke bliver meget større end det, vi frygter,« siger Per Hansen.