Konkursbølge i rejsebranchen kan udløse ny milliardregning til Nets
Forudbetalinger forekommer særligt ofte i nogle af de brancher, der er hårdest ramt af coronakrisen, eksempelvis rejse- og hotelbranchen. Alene Thomas Cook-konkursen ventes at koste Nets knap 1 mia. kr.
Den danske betalingsformidlingsvirksomhed Nets risikerer at ende med store regninger efter coronakrisen.
Det skyldes, at forbrugere, der har købt og forudbetalt f.eks. flybilletter, i tilfælde af en konkurs kan kræve pengene tilbage fra Nets og andre kortindløsere, som har formidlet kreditkortbetalingen.
Vi forventer, at covid-19 vil få en negativ påvirkning på vores finansielle performance i 2020. Det er dog for tidligt at anslå i hvilket omfang.
Forudbetalinger forekommer særligt ofte i nogle af de brancher, der er hårdest ramt af coronakrisen, eksempelvis rejse- og hotelbranchen. Nets forventer da også et tab som konsekvens af coronakrisen.
»Vi forventer, at covid-19 vil få en negativ påvirkning på vores finansielle performance i 2020. Det er dog for tidligt at anslå i hvilket omfang,« lyder det fra finansdirektør Klaus Pedersen, Nets, i en skriftlig kommentar.
Betalingsformidleren har allerede fået en reminder om, hvor store denne type af regninger kan være. Da verdens ældste rejseselskab, britiske Thomas Cook Group, sidste år i september gik konkurs og efterlod over 150.000 rejsegæster strandede langt fra deres hjem, endte den danske betalingsformidler således med en milliardregning.
Nets oplyser nu til Finans, at selskabet forventer et samlet tab på 130 mio. euro., svarende til 975 mio. kr. som følge af konkursen. Til sammenligning var det justerede resultat efter skat i Nets Danmark i 2019 på 123 mio. euro.
»Tabet på Thomas Cook er i sig selv mange penge for Nets, men det virkelig alvorlige spørgsmål er, hvor mange andre regninger, der kan ende hos Nets. Jeg tror, at værdien af forudbetalte rejser globalt - og i de lande, som Nets opererer i - er af en størrelse, som ingen kan forestille sig,« siger John Strand, som er selvstændig it- og teleanalytiker hos Strand Consult.
Alene i 2019 brugte danskerne ca. 31 mia. kr. på at købe rejser over nettet, viser tal fra brancheforeningen FDIH.
Thomas Cook-tabet kommer fra det Nets-ejede, tyske selskab Concardis, som Ballerup-koncernen købte i 2018. Købet blev dengang kaldt for et »ideelt springbræt til resten af Europa« af adm. direktør i Nets Bo Nilsson.
Ifølge Finans’ oplysninger har Nets’ topledelse siden Thomas Cook-konkursen arbejdet målrettet på at nedbringe lignende risikable kontrakter. Et arbejde, som ifølge kilder tæt på selskabet er taget til i omfang, siden coronakrisen ramte.
Nets oplyser, at man løbende sikrer, at der er »det finansielle beredskab til at kunne honorere eventuelle krav fra forbrugerne og dermed beskytte dem mod et tab.« Selskabet vil dog ikke oplyse, hvor stort det finansielle beredskab vurderes at skulle være, ligesom ledelsen har afvist at stille op til interview og svare på yderligere spørgsmål.