Finans

Finanskæmper vil kapre konsulenternes klimakunder

Veldokumenteret samfundsansvar baner vej for billigere finansiering for virksomheder. Nykredit og Nordea er derfor begyndt at rådgive virksomheder om ESG-rating, der kan føre til billigere lån.

Artiklens øverste billede
Nykredits koncerndirektør, Tonny Thierry Andersen, vil udfordre konsulenthusene med en ny specialenhed, der skal rådgive om ESG. Foto: Nykredit

To af landets største finansielle virksomheder Nykredit og Nordea har etableret nye specialenheder, der hjælper store virksomheder med at få rapporteringen på plads om deres klimaindsats og sociale samfundsansvar.

Dermed har bankerne taget et overraskende skridt ind på det hastigt voksende marked for ESG-rådgivning (Environmental, Social and Governance), som ellers er domineret af de store konsulenthuse.

»Vi kan forbinde ESG-rådgivningen med finansielle produkter og låntagning. Det placerer os i en god position,« siger koncerndirektør i Nykredit Tonny Thierry Andersen.

I Nordea har man været i gang længe, men har indtil nu gået stille med dørene.

»Man kunne være så fræk og sige, at vi ikke har haft brug for at lave bannerreklamer for vores ESG-rådgivning,« siger Peder Bach, chef for storkunder i Nordea Danmark.

Ifølge en analyse fra det globale aktieindeks MSCI opnår virksomheder generelt billigere finansiering, hvis de har en god ESG-rating. Det hænger sammen med, at mange investorer og långivere ser en mindre risiko ved selskaber, som har styr på, hvordan de håndterer risici forbundet med den grønne omstilling.

Hverken Nykredit eller Nordea har et system, hvor en stærk rating automatisk udløser en bestemt rabat på en kreditaftale, men ifølge Peder Bach vil en stærk ESG-rating alligevel give udslag i lavere priser i Nordea.

»Vi tager det ind som en del af vores generelle virksomhedsanalyse. Hvis selskaber så har fået en god ESG-rating, er lånet mindre risikabelt for os, hvilket så kan lede til en bedre pris,« siger Peder Bach, der ud over rådgivning også tilbyder Nordeas egen ESG-rating.

I Belgien har bryggeriet AB Inbev for nylig indgået en rekordstor låneaftale på 62 mia. kr., hvor omkostningerne er bundet op på, om bryggeriet lever op til fastsatte ESG-mål. Ifølge Bloomberg har den aftale været med til at flerdoble et spirende marked for ESG-relaterede lån, som er gået fra 43 mia. kr. i 2020 til 135 mia. kr. halvanden måned inde i 2021.

It-selskabet NNIT er en af de første store kunder, der har været igennem Nykredits ESG-rådgivning. Her lægger IR-chef Jens Binger ikke skjul på, at koblingen mellem ESG og finansiering har haft stor betydning for, at NNIT har sat fokus på ESG og nu kan fremvise en stærk rating med stemplet ”low risk”.

»Som NNIT’s repræsentant mod kapitalmarkederne og vores bankforbindelser kan jeg tydeligt mærke et stigende fokus på ESG. Når man snakker lånefinansiering i form af løbende driftskreditter, obligationsudstedelser og anden kapitalfremskaffelse, så bliver det i større og større omfang hægtet op på ESG. Det vil fremadrettet også afspejle sig i omkostningerne,« siger Jens Binger.

It-virksomhedens ESG-arbejde har endnu ikke udløst en rabat, fordi man er låst af en forholdsvis ny kreditaftale.

»Men når den skal genforhandles, er jeg sikker på, at ESG er et aspekt, vi kommer til at diskutere,« siger Jens Binger.

Hos KPMG oplever man en stærkt stigende efterspørgsel på rådgivning om ESG, og konsulentvirksomhedens chef for Sustainability og ESG-rådgivning, Frances Iris Lu, finder det naturligt, at stadig flere aktører ser muligheder i området.

»Jeg ser det som et positivt tegn på, at dagsordenen virkelig rykker. Efterspørgslen på ESG-data af høj kvalitet stiger dramatisk i alle dele af den private sektor. Det vigtige er så, at man følger op på den rating med en strategi- og handlingsplan, der driver reelle forandringer i virksomhederne, og det har vi årtiers erfaring i at rådgive om,« siger Frances Iris Lu.

I Danske Bank er ESG en integreret del af rådgivningen af virksomhedskunder. Banken rådgiver dog ikke specifikt i forbindelse med ESG-rating.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.