Finans

Erhvervsmanden Lars Thuesen er nu enejer af Basisbank: »Det har hele tiden været tanken, at vi skulle sælge«

Den danske erhvervsmand Lars Thuesen er nu blevet eneejer af Basisbank.

Artiklens øverste billede
Lars Thuesen har en fortid i Privatbanken, SAS og Spies-Tjæreborg, og han har investeret i en stribe selskaber. Heriblandt flyselskabet Jettime. Foto: Charlotte de la Fuente

Den danske erhvervsmand Lars Thuesen er gået fra at være storaktionær til eneejer i Basisbank, efter at han har købt sine to tidligere medinvestorer ud af ejerkredsen i den onlinebaserede bank, der bl.a. tilbyder forbrugslån.

Via selskabet LTH Holding 2 ejer Lars Thuesen nu 100 pct. af banken, som han købte sig ind i tilbage i 2012. De tre investorer havde en plan om, at banken skulle sælges, men salget kom ikke, og da der er udsigt til, at det kommer til at tage et stykke tid, inden et salg kommer på tale, er det nu Lars Thuesen, der er eneejer.

»Mine to partnere har valgt, at de gerne ville købes ud. Det har jeg så gjort. Der er ikke så meget dramatik i det,« siger Lars Thuesen, som også ejer flyselskabet Jettime.

I forbindelse med, at Lars Thuesen er blevet eneejer er der ifølge cvr-registeret lavet en kapitalforhøjelse på 265 mio. kr., hvoraf de 215 mio. kr. er konvertering af gæld.

Selv om ejerskabet af banken nu har ændret sig, er den overordnede plan stadig den samme. Banken skal på et tidspunkt sælges.

»Som situationen er nu, tror jeg, at det kommer til at tage yderligere en del år, inden banken er slagsklar,« siger Lars Thuesen.

Planen er, at banken skal op på en bundlinje før skat på 100 mio. kr., inden den skal sælges. Den seneste årsrapport for 2019 viser, at Basisbank opnåede et resultat før skat på 57,8 mio. kr. Året inden endte det på 71,6 mio. kr.

»Vi må bare konstatere, at vi ikke er nået derop. Det skyldes, hvad der er sket på onlinelånemarkedet, hvor der er kommet ganske kraftige begrænsninger i forhold til, hvad man må,« siger Lars Thuesen.

Der er blandt andet blevet indført et låneloft, som betyder, at de årlige omkostninger i procent (ÅOP) ikke må overstige 35 pct. Derudover er der kommet nye krav i forhold til dokumentationen i forhold til kreditvurderingerne.

»Reglerne kan man have forskellige synspunkter i forhold til, men det er sådan det er, og det gør, at vores vækst er udskudt. Den skal nok komme, men det bliver et længere sejt træk,« siger Lars Thuesen.

I det seneste regnskab for første halvår af 2020 er der røde tal på bundlinjen. Resultatet før skat endte på minus 84,4 mio. kr. Resultatet blev banket i rødt som følge af nedskrivninger på 128 mio. som følge af coronavirussen og en tilpasning af de såkaldte IFRS 9-modeller.

Basisbank blev skabt tilbage i begyndelsen af 2000, og dengang var det planen, at onlinebanken skulle trække kunder til med bedre vilkår end i de traditionelle banker. Kunderne kom til, men når de havde placeret deres penge i banken, var det omvendt småt med lånelysten. Banken endte dermed med et indlånsoverskud.

Det blev brugt til at låne ud til ejendomsselskaber, men da finanskrisen fik fundamentet under ejendomsmarkedet til at slå revner, endte Basisbank med store tab.

I 2012 blev Basisbank så solgt og Lars Thuesen kom med i ejerkredsen. Og da den daværende direktør året efter måtte træde tilbage, trådte Lars Thuesen til som adm. direktør. En rolle han havde frem til 2017, og frem til 2018 var han en del af direktionen.

Nu regner Lars Thuesen regner med, at det vil tage tre til fem år, inden banken når op på 100 mio. kr. på bundlinjen og banken kan blive solgt.

»Banken er ikke i krise, og det skal nok lykkes. Men hvis det skal være en god pris, banken skal sælges til, kommer det til at tage betydeligt flere år,« siger Lars Thuesen.

Da et salg af banken sidst var på tale, var der ifølge Lars Thuesen interesse for banken. Men ellers er det småt med informationer om processen.

»Der er min mund lukket med syv sejl,« lyder det fra Lars Thuesen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.