Finans

Her er alle Danske Bank-topcheferne og skandalesagerne

Danske Bank har haft fem topchefer siden 2012. Banken har i samme periode været ramt af flere skandalesager. Mandag valgte den hidtidige topchef Chris Vogelzang at trække sig.

Artiklens øverste billede
Pressemøde i Danske Bank om den interne undersøgelse af hvidvask i bankens estiske filial i efteråret 2018. Sagen fik adm. direktør Thomas Borgen til at forlade posten. Arkivfoto: Martin Lehmann.

Danske Bank fik mandag morgen sin blot 16. administrerende direktør i bankens 150-årige historie.

Her oplyste landets største bank, at nummer 15, hollandske Chris Vogelzang, har fratrådt sin stilling, fordi han er udpeget som en af flere mistænkte i forbindelse med en mulig hvidvasksag i Holland.

Ny topchef – og nummer 16 i rækken – er 44-årige Carsten Egeriis, der kommer fra en stilling som bankens risikochef.

Chris Vogelzang overtog tøjlerne i Danske Bank den 1. juni 2019 og nåede dermed ikke engang at sidde på posten i to år.

Til gengæld fik han føjet endnu et kapitel til historien om den hyppige udskiftning på Danske Banks direktionsgang, hvor nyudnævnte Carsten Egeriis bliver den femte topchef siden 2012.

Finans giver dig her et overblik over de seneste års topchefer i Danske Bank og de mange skandalesager, der har ramt banken:

Eivind Kolding, 2012-2013:

Eivind Kolding var topchef for Danske Bank fra 2012 til 2013.

Eivind Kolding afløste i februar 2012 den mangeårige adm. direktør Peter Straarup, der havde siddet på posten siden slutningen af 1990’erne.

Han kom til Danske Bank efter en lang karriere i A.P. Møller-Mærsk, hvor han inden skiftet var reder og adm. direktør for Maersk Line.

Valget af Eivind Kolding fik dog flere iagttagere til at rynke panden.

Selvom Eivind Kolding havde siddet i Danske Banks bestyrelse siden 2001 som repræsentant for hovedaktionær A.P. Møller-Mærsk, havde han ingen nævneværdig erfaring fra finansverdenen, da han blev udnævnt som topchef.

Eivind Kolding fik da også en hård start. Allerede fra dag ét måtte han slås med efterdønningerne af finanskrisen og opkøb i Irland, som havde efterladt Danske Bank med store imageproblemer og massiv kundeflugt.

Allerede halvandet år efter var det slut. I september 2013 blev Eivind Kolding fyret som adm. direktør i Danske Bank.

»Bestyrelsen har vurderet, at det i denne fase er nødvendigt at have en administrerende direktør med dybere bankkompetencer,« udtalte daværende bestyrelsesformand Ole Andersen i en meddelelse.

Thomas F. Borgen, 2013-2018:

Norske Thomas Borgen var den første udenlandske direktør i Danske Bank. Han sad på posten fra 2013 til 2018. Foto: Mads Nissen.

Eivind Koldings afløser blev norske Thomas Borgen, der havde været i banken siden 1997 og medlem af direktionen siden 2009.

Han var den første udenlandske topchef i Danske Banks historie.

Thomas Borgen fik fem år i spidsen for banken, indtil den omfattende hvidvaskskandale begyndte at rulle i foråret 2018.

Her afdækkede Berlingske, hvordan bankens estiske filial gennem en årrække havde været centrum for mistænkelige transaktioner for milliarder af kroner, som angiveligt skulle komme fra en lang række udenlandske kunder.

Undervejs kom det frem, at Thomas Borgen ved flere lejligheder var blevet orienteret om, at der var problemer i den estiske filial, uden at han havde sørget for at få ryddet op.

Samtidig offentliggjorde Finanstilsynet en sønderlemmende kritik af bankens håndtering af hvidvasksagen, hvor tilsynet i skarpe vendinger kritiserede bankens samarbejde - eller mangel på samme - med tilsynsmyndigheden, mens denne undersøgte forholdene.

I september 2018 var det slut. I forbindelse med offentliggørelsen af bankens egen hvidvaskrapport valgte Thomas Borgen at trække sig.

Jesper Nielsen (midlertidig), 2018-2019:

Jesper Nielsen var midlertidig topchef i Danske Bank fra efteråret 2018 til juni 2019. Arkivfoto: Jens Dresling.

Bankdirektør Jesper Nielsen blev udpeget som midlertidig adm. direktør i Danske Bank i oktober 2018.

Egentlig havde Danske Banks bestyrelse udset sig den interne kronprins Jacob Aarup-Andersen til rollen som Thomas Borgens afløser, men Finanstilsynet nægtede at godkende ham med den begrundelse, at han var for uerfaren.

Derfor tog Jesper Nielsen over, indtil hollandske Chris Vogelzang i juni 2019 blev indsat som ny topchef. Jesper Nielsen vendte samtidig tilbage til sin gamle post som bankdirektør.

Her nåede han dog ikke at sidde længe.

Allerede få uger efter blev han fyret på baggrund af en sag om produktet Flexinvest Fri, fordi tusindvis af kunder havde betalt for høje gebyrer, uden at der var sammenhæng mellem gebyrerne og det forventede afkast til kunderne. Det var sket, mens Jesper Nielsen chef for bankens aktiviteter i Danmark.

Chris Vogelzang, 2019-2021:

Hollandske Chris Vogelzang kom til Danske Bank fra ABN Amro i 2019. Netop tiden i den hollandske storbank kom til at koste ham jobbet i Danske Bank. Arkivfoto: Jens Dresling.

Chris Vogelzang kom til Danske Bank fra den hollandske storbank ABN Amro, hvor han fra 2009 til 2017 sad han i direktionen med ansvaret for retail- og private banking.

Og netop fortiden i Holland har nu indhentet Chris Vogelzang og kostet ham jobbet i Danske Bank.

Mandag morgen meddelte Danske Bank, at Chris Vogelzang har fratrådt sin stilling, fordi han er udpeget som en af flere mistænkte i forbindelse med en mulig hvidvasksag i ABN Amro.

En del af hvidvaskaktiviteterne er angiveligt foregået i den periode, hvor Chris Vogelzang sad med ansvaret i den hollandske bank.

Carsten Egeriis, 2021- :

Carsten Egeriis er ny adm. direktør for Danske Bank, efter den hidtidige topchef Chris Vogelzang har meddelt bestyrelsen i Danske Bank, at han ønsker at fratræde sin stilling. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Til at afløse Chris Vogelzang har Danske Bank forfremmet Carsten Egeriis, der kommer fra en stilling som risikochef.

Han blev hentet til Danske Bank i 2017 fra Barclays Bank i London, og samlet har han arbejdet mere end 10 år i finanssektoren i den britiske hovedstad, ligesom han har været forbi Hannover i Tyskland og Lissabon i Portugal, hvor han arbejdede for henholdsvis ved GE Money Bank og GE Capital.

44-årige Carsten Egeriis er samtidig formand for bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.