Finans

Banker: Det er snart slut med negative renter på indlån

De kraftige rentestigninger betyder, at kunderne snart slipper for at betale negative renter af indlån. Det forventer to af landets store banker.

Artiklens øverste billede
Det kan snart være slut med negative renter i de danske banker. Illustration: Anders Thykier

Danskerne slipper snart for at få en regning for at have penge stående i banken.

Allerede i løbet af i år eller i begyndelsen af næste år vil det sandsynligvis være slut med at opkræve negative renter for indlån. Det vurderer to af landets store banker.

De peger på, at den seneste tids kraftige rentestigninger ventes at sende de styringsrenter i vejret, som er afgørende for den rente, som bankerne opkræver af deres kunder. De har i flere år været negative.

»Vi forventer, at styringsrenterne begynder at stige i EU og Danmark i løbet af efteråret. Enten sidst i år eller i begyndelsen af næste år forventer vi nulrenter,« siger Mads Skovlund, bankdirektør i Nordea med ansvaret for de danske privatkunder.

Der er flere tegn på, at de negative renter er på vej væk.

Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør i Miranova

Hvis styringsrenterne som forventet stiger, er der udsigt til, at Nordea følger trop.

»Vi kan ikke blive liggende med negative renter, hvis hele markedet rykker sig. Det er klart, at vi tager bestik af situationen, ligesom da renterne faldt,« siger Mads Skovlund.

Hans konkurrent i Ringkjøbing Landbobank forventer også, at tiden med negative renter lakker mod enden.

»Vores forudsigelse er, at sidst på året vil de negative renter i hvert fald være reduceret, hvis ikke de er helt væk. Hvis man ser lidt til USA og hører udmeldingerne fra Frankfurt (hvor ECB har hovedkontor, red.), er der ingen tvivl om, at vi kommer til at se ind i en udvikling med en højere variabel rente, og det kommer pengeinstitutterne til at spejle. Når det sker, vil de negative renter være på vej væk,« siger John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank.

De negative renter har mildest talt været forhadte af danskerne, og der har været massiv kritik af bankerne for at opkræve dem. Erhvervsminister Simon Kollerup er en af dem, der er gået forrest i kritikken.

Vi kan ikke blive liggende med negative renter, hvis hele markedet rykker sig.

Mads Skovlund, bankdirektør i Nordea

Jyske Bank var den første til at opkræve negative renter for indlån i december 2019. Siden er de øvrige banker fulgt med, og grænsen for, hvornår der skal betales for indlån, er løbende blevet sat ned. De fleste banker har nu en grænse på 100.000 kr.

Tidligere i år fastslog brancheforeningen Finans Danmark i en analyse, at privatkunder fra 2019 og indtil i år har betalt godt 3 mia. kr. i negative renter.

Den uvildige rådgivningsvirksomhed Miranova er enig i vurderingen af, at nye tider er på vej.

»Der er flere tegn på, at de negative renter er på vej væk. For markedets forventning til renterne er, at de bliver sat op. Jeg tænker, at når bankerne fulgte med ned, da renterne faldt til under 0, så følger de nok også med op,« siger adm. direktør Rune Wagenitz Sørensen i Miranova.

Lige så skråsikker er bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet ikke. Han vil ikke udelukke, at der kan gå flere år, før danskerne igen bliver betalt for at have penge stående i banken. 

Han peger på, at der er grænser for, hvor meget ECB kan hæve renten, fordi flere sydeuropæiske lande er forgældede.

»Der er en begrænsning på, hvor meget renten kan stige, hvis Europa skal hænge sammen. Samtidig vurderer jeg, at det høje forbrug og den høje efterspørgsel efter nærmest alle typer af varer vil aftage. Det får mig til at konkludere, at der kommer til at gå lang tid, før den styrende rente bliver positiv i en grad, så danskerne mærker det på deres indlånskonti,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Det kommer med en pris, hvis danskerne snart slipper for de negative indlånsrenter, understreger Nordea. For udlånsrenterne vil også sendes i vejret, hvis styringsrenterne og dermed indlånsrenterne begynder at stige.

»Lige så trætte vi har været af de negative renter på indlån, lige så meget har vi glemt at glæde os over faldende renter på udlån,« siger Mads Skovlund.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.