Danske pensionskæmper vifter med milliarder til nye danske energiparker
Planen om en ny dansk landbaseret grøn energipark til 60 mia. kr. vækker opsigt hos flere danske pensionskasser. Men direktøren bag projektudspillet har mest tiltro til udenlandske fonde.
Planerne om at bygge en energipark til 60 mia. kr. i Vestjylland får flere danske pensionskasser til at slikke sig om munden.
Pensionskæmperne har et fælles mål om at investere yderligere godt 200 mia. kr. i grønne tiltag frem mod 2030, og flere af dem ser store landbaserede energiparker som en attraktiv mulighed.
»Sådan noget er vi bestemt interesserede i. Det er der ingen tvivl om. Især når vi snakker om de nye versioner af vedvarende energiprojekter, hvor man også tænker på lagring og Power-to-X (nye grønne brændstoffer, red.),« siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA.
Pensionsselskabernes brancheorganisationen, Forsikring & Pension (F&P), har, siden krigen brød ud i Ukraine, arbejdet for at få politikerne til at etablere store danske, landbaserede energiparker, som kan sikre hurtig udbygning af vedvarende energi.
»Hvis pensionsselskaberne skal være med, så skal det op i storskala, og det er netop det, man får med energiparker som denne. Derfor kan det blive utrolig interessant,« siger Tom Vile Jensen, der er underdirektør i F&P.
Planerne om en ny energipark blev tirsdag præsenteret af energiselskabet Greengo Energy i samarbejde Ringkøbing-Skjern Kommune. Projektet hedder Megaton og skal efter planen blive en af verdens største energiparker, hvor strømmen fra både solpaneler og vindmøller inden 2030 skal omdannes til 1 mio. ton grønne brændstoffer via den hypede klimateknologi Power-to-X.
Anders Schelde, der er investeringsdirektør i Akademikerpension, kan ikke vurdere det konkrete projekt, men han opfordrer politikerne til at skabe de rammer, der gør det muligt at gennemføre dem.
»Jeg håber, at det lykkes at bringe projektet hen, hvor det bliver investerbart for den danske pensionssektor, for vi har brug for, at nogen rykker - og rykker stort - på denne dagsorden,« siger Anders Schelde.
Den tidligere regering lancerede allerede sidste år en større plan for at etablere 10-15 nye danske, landsbaserede energiparker, men det er stadig uafklaret, hvor de skal placeres.
Også Pensam er lun på den form for grønne investeringer, som Greengo Energy har skitseret i Vestjylland.
»Afkastene er generelt blevet lavere inden for vedvarende energi, fordi der er mange om buddet. Derfor søger vi efter de næste spændende områder inden for dette felt, og der er Power-to-X helt klart noget, vi har interesse for,« siger Pensams investeringsdirektør, Claus Jørgensen.
Udbygningen af vedvarende energi er over de seneste år bremset op i Danmark og mange andre europæiske lande, hvor langstrakte godkendelsesprocesser er blevet en stadig større stopklods.
Flere af de danske pensionskasser har derfor kastet kærligheden på USA, hvor et nyt gigantisk støtteprogram til 2.500 mia. kr. har sat turbo på nye grønne projekter.
Tom Vile Jensen understreger, at pensionsselskaberne til enhver tid skal gå efter de projekter, som kan give det bedste afkast til deres kunder, men han så meget gerne, at danskernes opsparing er med til at skabe grøn omstilling i Danmark.
»Som branche vil vi mægtig gerne være med til at understøtte den grønne omstilling Danmark og Europa, fordi vi har en åbenlys opgave med at sikre, at vi i denne del af verden får skabt nogle grønne teknologiske løsninger, som kan give vækst og arbejdspladser,« siger Tom Vile Jensen.
Det er dog slet ikke sikkert, at Greengo Energy får brug for de danske pensionsmilliarder..
Karsten Nielsen, der er adm. direktør i Greengo Energy, fortæller, at selskabet rejste 15 mia. kr. i fjerde kvartal sidste år til projekter i USA og Europa udelukkende fra udenlandske investorer.
»Der er mange af de større investeringsfonde derude, og vi har nogle af verdens største blandt vores etablerede partnere allerede,« siger Karsten Nielsen.
Han har en forestilling om, at de udenlandske spillere kan leve med lavere afkast end de danske.
»Det er meget ofte de internationale investorer, som bringer de laveste afkastkrav og dermed giver de laveste priser på grøn strøm. Desværre er danske pensionskasser ikke så aktive i Danmark, som de kunne være, da de ofte investerer uden for Danmark inden for vedvarende energi. Men vi udelukker ikke nogen i øjeblikket,« siger Karsten Nielsen.
Den udlægning er Pensams Claus Jørgensen ikke enig i.
»Jeg mener ikke, at man kan sige, at de danske pensionskasser generelt har højere afkastkrav end de internationale investorer,« siger han.
Flere af pensionsselskaberne oplever dog, at der ind imellem er nogle store internationale investorer, som har et meget stort investeringsbehov, og som derfor acceptere lavere afkast. I så fald må de danske pensionsselskaber finde grønne projekter andre steder.
»Vi er en dansk pensionskasse, og vi vil selvfølgelig gerne lave investeringer i Danmark, men det skal ikke være på bekostning af afkastet,« siger Claus Jørgensen.