Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Her er de nye rejsetrends

Lej en privat lejlighed for et par dage eller spis en middag hjemme hos de lokale i stedet for at tage på restaurant. Det er en af de nye trends inden for rejser, viser en international rapport.

At spise en middag hos lokale bliver i stigende grad populært som turist.

Vi vil leve som de lokale, når vi rejser ud i verden. I stedet for at booke ferien hos et rejsebureau er det blevet populært at overnatte hos private, der, hvis du er heldig, også inviterer dig på en lokal middag. Det viser en ny rapport, der er udarbejdet af Euromonitor i samarbejde med en række rejseeksperter og trendforskere fra hele verden. WTM Global Trends Report 2014, som rapporten hedder, blev præsenteret på den årlige rejsemesse World Travel Market, der i sidste uge blev afholdt i London.

»Rapporten giver et indblik i, hvilke rejsetrends der er nu, og hvordan fremtidige tendenser vil forme den globale rejsebranche de kommende to til fem år,« forklarer Caroline Brenner, der er turismeansvarlig i Euromonitor.

Her er det specielt den teknologiske udvikling, der spiller en rolle, for måden vi rejser, bor og kommunikerer på, når vi er af sted.

Peer to peer-rejser vinder frem

En trend, der for alvor er ved at slå igennem, er de såkaldte peer to peer-rejser, der på dansk kaldes person til person-rejser. Det indebærer, at hele eller dele af rejsen arrangeres mellem to privatpersoner, hvor rejsende bor eller spiser middag hjemme hos lokale i stedet for at bo på hotel eller tage på restaurant.

Rapporten viser, at 10 pct. af alle rejser bookes gennem private, og 86 pct. af de rejsende siger, at de vil gøre det igen. Et af de mest kendte koncepter inden for peer to peer-rejser er bookingsiden Airbnb, hvor det er muligt at leje en bolig gennem lokale værter i 190 lande. Og i fremtiden vil trenden sprede sig endnu mere. Det vil nemlig også blive muligt at booke middage hos lokale, specielt i Europa, hvor mange turister søger efter de lokale specialiteter. Der findes allerede flere hjemmesider som Eatwith.com og Bookalokal.com, hvor det er muligt at booke en lokal middag, og sider som disse forventes at få god fremgang de næste par år.

Det er blandt andet de billige overnatninger og måltider, der gør peer to peer-rejser populære.

»Men det er også muligheden for at komme ind under huden på et lands kultur, der tiltrækker rejsende. Vi vil gerne se og føle landet, ikke kun se overfladen gennem busruden. Vi søger derfor autencitet og ægte oplevelser, og det kan vi få ved at bo og spise med de lokale,« forklarer Marianne Levinsen, der er forskningschef hos Fremforsk og blandt andet har forsket i fremtidens forbrugeradfærd.

»Og så er verden blevet mindre på grund af de sociale medier. Det er nemt at connecte med andre, og mange har bekendte og venner i udlandet. Man er derfor ikke bange for at rejse ud og møde andre kulturer,« forklarer hun.

Cykling er det nye tidsfordriv

En anden trend, der er blevet sporet i rapporten, er, at cykling i stigende grad kommer til at erstatte golf som tidsrøver på ferien, specielt for den ældre mandlige generation. Tidligere var golf en af de mest populære sportsaktiviteter på ferien, specielt i USA, hvor Tiger Woods i starten af 00'erne lokkede rigtig mange ud på golfbanen. Men i de seneste par år har andelen af golfspillende feriegæster været støt faldende, mens cykling på ferien til gengæld vinder indpas.

Og efterspørgslen efter cykelferier har fået et reelt opsving, viser rapporten. Visse rejsebureauer oplever en stigning på 70 pct. de seneste fem år. En tendens, der går hånd i hånd med ønsket om at få alle sanserne i brug på ferien.

»I tråd med peer to peer-rejser giver cyklen også mulighed for at komme ud og opleve kulturen. Man kan både lugte og mærke naturen på en helt anden måde end i bus og bil. Det giver nærvær og autencitet,« forklarer Marianne Levinsen

Samtidig fortæller forskningschefen, at vi i samfundet generelt er blevet langt mere fokuserede på oplevelser. Vi gider ikke kun ligge på stranden og slikke sol på vores ferie. Vi vil gerne ud og røre os, fordi vi i dagligdagen bruger meget af tiden på en kontorstol.

»På cykel kan du kombinere oplevelse og natur med motion, og det er der rigtig mange rejsende, der søger. Derfor passer cykelferie godt ind i tiden,« siger Marianne Levinsen.

Samtidig er cykling blevet mere organiseret, og der er kommet langt flere cykelruter, både i storbyer som Bangkok og New York og ude i ødemarken.

»Det er grunden til, at mange lande oplever et boom i cykelturisme i disse år,« fortæller hun.

Kommende rejsetrends

  • Trådløst internet bliver uundværligt
  • Wearable technology som Google-brillen bliver mainstream
  • Designmesser foregår i Mellemøsten
  • Afrika bliver det nye surferparadis
  • Braggies bliver de nye selfies
  • Cykelferie overtager golfturismen
  • Ryanair bliver mere populær på grund af nye bagageregler
  • Sportsturisme som VM og EM bliver en fremgangsniche

Læs hele rapporten på: www.wtmlondon.com

Læs også
Top job